A kormány támogatja az Állatkert és a Vidámpark összevonását

Megújult az Állatkert százéves főbejárata, amelyet az elmúlt hónapokban európai uniós támogatással újítottak fel. A főkapu felújítását Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében újították fel.

A beruházás költsége 220 millió forint volt. A műemléki rekonstrukción túl az épület új funkciót is kapott, melléképületében új mosdók, cukrászda, és az Állatkert történetét bemutató kiállítás is helyet kapott, írja az inforadio.hu. Az újjá varázsolt főkapu kapuszárnyait Tarlós István főpolgármester és Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár nyitotta meg a nagyközönség előtt. A főpolgármester azt mondta: az elefántok száz éve állnak az állatkert előtt, egyedi stílusa miatt ismét világszínvonalú lett. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár arról beszélt: a kormány támogatja, hogy az Állatkert, a Vidámparkkal való összevonást követően nagyobb területen legyen. Lázár János hozzátette: a kormány kiemelten támogatja a városligeti fejlesztéseket, amelyek a következő uniós finanszírozási ciklusban elérhetik a 100 milliárd forintos nagyságrendet. A Fővárosi Állat és Növénykert igazgatója Persányi Miklós arról beszélt, hogy az elmúlt években összesen öt fejlesztési projektre került sor az intézményben. Az öt beruházás összesen 2,5 milliárd forintnyi fejlesztést jelentett. Az Állatkertnek 1866-os megnyitása óta mindvégig volt főkapuja. Az első kapu viszonylag rövid ideig létezett mert 1885-ben egy teljesen új díszkaput adtak át. Ez 1909-ig létezett. Ekkor megkezdődött és 1912-ben befejeződött nagy átépítés idején az Állatkert egy teljesen új főbejáratot kapott. A főkapu megálmodója tervezte egyébként az Elefántházat is.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.