A kormány szabályozhatja a biológiailag lebomló hulladékok feldolgozását

A biológiailag lebomló hulladékot komposztálni kell, vagy pedig biogázt lehet előállítani belőle, majd a folyamat végén keletkező komposzt kikerül a hulladék körből – az erről szóló kormányrendelet tervezete kedden jelent meg a kormány honlapján.

A hulladéktörvény ez év elejétől kötelezővé teszi a zöldhulladék elkülönített gyűjtését. A rendelettervezet ezen enyhít azzal, hogy a biológiailag lebomló hulladékot akkor kell elkülönítetten gyűjteni, ha az átvételét és elszállítását erre engedéllyel rendelkező cég biztosítja.

A zöldhulladék nem lehet szennyezett, de lehetnek benne olyan növények, amelyeket engedélyezett növényvédő szerrel kezeltek.

A begyűjtött hulladékot komposztálással vagy biogáz előállításával lehet hasznosítani. A tervezet a komposztálást szabályozza részletesen, így megengedi, hogy a közösségi komposztálást engedély nélkül lehessen végezni. A közösségi komposztáló üzemeltetéséhez sem bejelentésre, sem nyilvántartásba vételre, sem pedig hulladékgazdálkodási engedélyre nincs szükség.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.