A kormány elfogadta a Nemzeti Vidékstratégiát

Fazekas Sándor szerint a Nemzeti Vidékstratégia megalkotásával hosszú évek óta tátongó űrt sikerült most betölteni. Hosszú, bő egy esztendeig tartó társadalmi vita előzte meg a program elfogadását.

A kormány fontos kitörési pontként kezeli a mezőgazdaságot – nyomatékosította Giró-Szász András azon a sajtótájékoztatón, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel közösen jelentették be, hogy a kormány elfogadta a nemzeti vidékfejlesztési stratégiával kapcsolatos előterjesztést. Giró-Szász András elmondta: a kormány álláspontja szerint egy nemzet akkor van biztonságban, hogyha erőforrásként kezeli a vidéket és a mezőgazdaságot. E kettő védelme stratégiai cél. A kormány fontos kitörési pontként kezeli a mezőgazdaságot, fontos hogy minél többen válasszák a jó minőségű, biztonságos, GMO-mentes magyar élelmiszereket – tette hozzá. Fazekas Sándor hangsúlyozta, a Nemzeti Vidékstratégia megalkotásával hosszú évek óta tátongó űrt sikerült most betölteni. Hosszú, bő egy esztendeig tartó társadalmi vita előzte meg a program elfogadását. Több tízezer észrevételt és számos tanulmány anyagát dolgozták a 130 oldalas stratégiába a versenyképes vidék és mezőgazdaság megteremtésének érdekében.

A miniszter kifejtette, már ma is vannak olyan eredmények, amelyek igazolják, hogy milyen fontos gazdasági ágazatot képvisel hazánkban a mezőgazdaság. Ezért fontos cél a belföldi és külföldi piacok megtartása – fogalmazott. A stratégia elkötelezett a családi gazdaságok támogatása mellett, megóvja környezeti értékeinket, és biztosítja a fenntartható gazdálkodást hazánkban – szögezte le Fazekas Sándor. A Nemzeti Vidékstratégia fontos célkitűzéseket is tartalmaz: a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számát 2020-ig 700 ezer főre tervezi növelni, a gazdák által közvetlenül bonyolított helyi értékesítés arányát 20 százalékra emelné, a fiatal gazdák arányát pedig 21-ről 30 százalékra igyekszik növelni. Ehhez a kormány több programon keresztül biztosít számukra támogatást – mondta el a vidékfejlesztési miniszter.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.