A kormány egyedi döntéssel támogathatja a megújuló energiát

A megújuló energia beruházásokhoz tíz és ötven százalék közötti vissza nem térítendő támogatást ítélhet oda egyedi döntéssel a kormány – áll a kormány honlapján megjelent rendelettervezetben.

Az Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön, Dél-Alföldön, és Dél-Dunántúlon ötven, Közép-Dunántúlon negyven, Nyugat-Dunántúlon és és Pest megyében harminc, míg Budapesten tíz százalék vissza nem térítendő támogatást adhat beruházásokhoz a kormány egyedi döntéssel. A kedvezményezett területek közé tartozik a megújuló energiaipar, de például a gyógyszer-, az elektronikai-, a jármű- és gépipar mellett a regionális szolgáltató központok létesítésére vagy bővítésére, és logisztikai beruházásokra is nyerhető támogatás. A kisvállalkozások a felsoroltnál 20 százalékponttal, míg a középvállalkozások 10 százalékponttal magasabb támogatást kaphatnak

Tízmillió eurótól kezdődnek a támogatások
Egyedi beruházási támogatás a Magyarországon székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező jogi személyiségű, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, európai részvénytársaság, valamint európai szövetkezet részére nyújtható.A támogatandó beruházás értéke legalább 10 millió euró, de turisztikai beruházás esetén 50 millió euró a küszöb. A döntés előkészítése során figyelembe veendő szempontok közé tartozik a beruházás GDP-re gyakorolt hatása, az új munkahelyek száma, és a beruházó tartós magyarországi jelenléte.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.