Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / A kókuszdió menti meg a Maldív- szigeteket
Tudj meg többet: Bioenergia

A kókuszdió menti meg a Maldív- szigeteket

A Maldív-szigetek korábban azon fogadalmával került a címlapokra, miszerint 2020-ra az első széndioxid-semleges nemzetté fog válni. Hogyan szeretnék mindezt kivitelezni?

A válasz : Műtrágyaként kókuszdiót fognak használni.

Az új rendszerben kókuszdióhéjból biofaszenet készítenek, amely szerves trágyaként használható.

A tervben a Maldív-szigetek partnere a Carbon Gold nevű brit cég, aki azt állítja, hogy a biofaszén „széndioxid negatív” és hogy ez hatékony módja a szén eltávolításának a légkörből, miközben ezzel egyidejűleg megszünteti a műtrágya importjának szükségességét. Bonuszként, úgy gondolják, a kókusz biofaszén növeli a talaj termékenységét is.

A Carbon Gold állítása szerint a biofaszén évekre elzárja a szén elől a talajt.
És míg egyesek azzal érvelnek, hogy ez a legjobb rövid távú megoldás, és nincs garancia arra, hogy a kókusz biofaszén nem engedi be a káros anyagokat, ez egy igen érdekes kísérlet, és ha másra nem is lesz jó, legalább lehetővé teszi a nemzet számára, hogy visszafogja a sziget műtrágya importját.

Ajánlott tartalom

1 millió tonna faaprítékot használtak fel tavaly a biomassza erőművek

Tavaly 3,2 millió tonnát tett ki a hazai energetikai célú biomassza-felhasználás, amelyből az import 123,4 ezer tonna volt - derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.