Egy elismert klímakutató és három lányának családi drámáján keresztül foglalkozik a klímaváltozás kérdésével Mike Bartlett kortárs angol szerző Földrengés Londonban című darabja, amit a héten mutat be a Vígszínház.

A klímaváltozásról szól az új Eszenyi-darab

Egy elismert klímakutató és három lányának családi drámáján keresztül foglalkozik a klímaváltozás kérdésével Mike Bartlett kortárs angol szerző Földrengés Londonban című darabja, amit a héten mutat be a Vígszínház.

A Bata Éva, Járó Zsuzsa, Szilágyi Csenge és Lukács Sándor főszereplésével készült előadásról Eszenyi Enikő rendező beszélt az InfoRádiónak.

„A globális felmelegedés olyan általános probléma, amiről mindenképpen beszélni kell. Különböző vélemények hangzanak el vele kapcsolatban, de hogy nem jó dolog, az biztos. Úgy éreztem, rendkívül érdekes kérdés, hogy a társadalmi változások, az emberi kapcsolatok milyen hatással lehetnek a felmelegedésre” – mondta Eszenyi Enikő rendező az InfoRádiónak.

Hozzátette: minden egyes ember tehet ezért, akár a körülötte lévő emberi kapcsolatokon keresztül, akár a magánéletében, akár a munkahelyén, és ez talán segíthet, hogy ne történjen óriási katasztrófa.„A darabban három nővér története áll, akik napjaink Londonjában élnek. Három különböző karakterről és nőtípusról van szó. Egyikük miniszter, aki közfeladatokat lát el és sok ember sorsáról dönt, de a magánélete romokban hever. A másik fiatal egyetemista, aki nem találja a helyét és nem tudja, milyen úton induljon el. A harmadik pedig egy gyermeket váró tanárnő, aki egy kicsi lakásban él a férjével és nem tud egyről a kettőre jutni” – számolt be az előadás szereplőiről a rendező.

Mint mondta, három olyan nőtípusról van szó, akikben sokan magunkra ismerünk és a helyzetük fontos kérdéseket vet fel. Az előadás sok vizuális elemet használ, fontos szerepet kaptak a különböző vetítések.„Ezen a módszeren már hosszú évek óta kísérletezem és sok segítséget kaptam a munkához. Orosz díszlettervezőm van, akivel Szentpétervárott ismerkedtem meg, és aki betonfalakból csodálatos teret hozott létre, Juhász András pedig nagyszerű videókkal és felvételekkel segíti a teret. A Vígszínház forgószínpada alatt kiépítettünk egy helyszínt, a színházi folyosót átalakítottuk kórházzá, egy öltözőt pedig különböző helyszínekké, ahová kirohangálnak a színészek és a jeleneteket élőben játsszák el, bár a nézők úgy élik meg, mintha mozifilm lenne. Több vetítőt és felületet használunk.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.