A klímaváltozás súlyosbíthat a szénanáthán

Egy osztrák kutatócsoport szerint a klímaváltozás fokozhatja a szénanátha tüneteit, és 2050-ig a parlagfűpollen-allergiások száma 33 millióról 77 millióra nőhet Európában – írja az MTI.

A kutatók szerint az éghajlatváltozás magasabb pollenkoncentrációhoz és a parlagfűszezon meghosszabbodásához vezethet. Európa egyes részein szeptember közepétől október közepéig tarthat majd a parlagfűszezon.

A szénanátha Európa lakosainak 40 százalékát érinti. A parlagfű gyorsan szaporodik, pollenje allergizál. Egy növénynek nagyjából egymilliárd pollenmagja van egy szezonban. A magasabb pollenkoncentráció és a hosszabb szezon súlyosbíthatja a tüneteket.

Az egyik kutató, Michelle Epstein szerint a jelenség olyan területeket is érinthet, ahol eddig csak ritkán fordult elő szénanátha. Olyan országokban, mint Magyarország vagy Horvátország, ahol már fennáll a probléma, sokkal súlyosabb lehet a helyzet, de Németországban, Lengyelországban vagy Franciaországban is hasonló állapotok várhatók.

Az Európai Unióban 55-ről 151 milliárd euróra növekedett az allergiás megbetegedések okozta gazdasági kiadások évi összege. A magasabb pollenkoncentráció tovább növelheti a költségeket.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.