A klímaváltozás már a “szomszédban” van

Szokatlanul súlyos levéltetűjárvány pusztítja a szúrós lucfenyőket Észak-Csehországban. Míg a hegyvidéki lucfenyők ellenállnak a járványnak, addig a városokban és a falvakban a 20-40 éve kiültetett szúrós lucok mintegy fele már elpusztult – írta a Lidové Noviny című cseh napilap kedden.

“A régióban már 2008-ban is volt egy levéltetűjárvány, de az nem volt olyan súlyos, mint a mostani. A levéltetvek ilyen nagymértékű elszaporodásának okait az utóbbi két év rendkívül enyhe telében kell keresni” – mutatott rá Pavlína Kazdová, a Zatecben működő központi mezőgazdasági ellenőrző intézet szakembere. Az intézet felmérése szerint elsősorban Chomutov, Decín és Litomerice városokat, valamint környéküket érinti a pusztító járvány. A szúrós luc (Picea pungens) Észak-Amerikából származik. A korábbi évtizedekben azért honosították meg ezt a fajt Észak-Csehországban, mert jól bírta a helyi szennyezett levegőt és földet. A szennyeződés az Észak-Csehországban működő felszíni barnaszénbányákból származik.

A levéltetű elszaporodásának a száraz és meleg időjárás kedvez. Miután a hegyvidékeken magasabb a levegő páratartalma, a levéltetű nem terjedt el. A környezetvédő mozgalmak szerint a problémát azzal kellene megoldani, hogy a régióban nem honos, de ma már általánosan elterjedt, tűlevelű fajokat lomblevelű fajokra kellene fokozatosan cserélni.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.