Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Oktatás-kultúra / A klímaváltozás és az energiafelhasználás összefüggéseiről tanulhatnak a gyerekek az V. ÖKO-Szigeten

A klímaváltozás és az energiafelhasználás összefüggéseiről tanulhatnak a gyerekek az V. ÖKO-Szigeten

Az idei ÖKO-Szigeten, amelynek hagyományosan a Szigetmonostor Faluház és Klímapark ad otthont, a víz mellett az energiafelhasználásról, az energiagazdálkodásról tudhatnak meg többet az általános iskolás gyerekek.

A Víz Világnapjához kapcsolódóan március 21-22-én ötödik alkalommal megrendezendő eseménysorozattól a szervezők – Szigetmonostor Község Önkormányzata, az Outdoor Mission Kft. és az Ökológiai Művelődés Alapítvány – azt remélik, hogy a diákok sokkal jobban oda fognak majd figyelni a saját, illetve családjuk energiafogyasztására. Az esemény állami védnöke Áder János köztársasági elnök úr, szakmai védnöke Lányi András környezetvédő, az ELTE egyetemi docense.

A kétnapos programsorozatra hagyományosan 15-20 iskola mintegy 1000 diákja, és 60-70 kísérőjük látogat ki. A szervezők arra törekszenek, hogy a gyerekek játékos formában, átélhető és megélhető tapasztalatokat szerezve ismerkedjenek meg a környezetre negatív hatást gyakorló folyamatokkal, jelenségekkel, és találkozzanak olyan megoldásokkal, amelyeket a saját életükben is tudnak majd alkalmazni. A kötött programok korosztályra szabottak, mindegyik korosztályhoz a saját nyelvén, a saját érettségi szintjén szólnak.

1-2. osztályosok részére: öko-játszótér

Az öko-játszóteret úgy állították össze a szervezők, hogy a legfiatalabbak játék közben több környezeti témával is – pl. a hulladékok fajtái, szelektív gyűjtésük – megismerkedhessenek. A tervezett játékok között van puzzle, táblajáték, szelektív sí, vakvadász, lézermezős számháború, amelyek mindegyike kapcsolódik egy-egy környezeti témához.
3-4. osztályosok részére: energiagazdálkodás a táplálkozás tükrében

Ezzel a korosztállyal olyan kérdésekre keresik a választ a szervezők, mint: A lokális vagy a távolról érkező élelmiszerek terhelik-e jobban környezetünket, miért? Melyik élelmiszer egészségesebb? Milyen kapcsolatok vannak az energiafogyasztás és a vásárolt élelmiszereink között? Ezekre a kérdésekre két lépésben kapnának válaszokat a gyerekek. A klímaváltozás kihívásai tárlaton a távolról érkező élelmiszerekre jellemző összefüggéseket ismernék meg, míg egy farmlátogatás alkalmával a lokális élelmiszer előnyeivel ismerkedhetnek meg.

5-6. osztályosok részére: megújuló energia tanösvény

Az 5-6. osztályosokat egy tanösvény várja, amely számos eszköz segítségével szemléletesen mutatja be az energia előállításának lehetséges alternatíváit. A tanösvény elemeivel, majd az utána következő energiatakarékos háztartási eszközök bemutatásával szeretnének példákat mutatni a szervezők a „hogyanokra”, és közben válaszokat adni a „miértekre”.

7-8. osztályosok részére: Team-ökolábnyom

A foglalkozás során a gyerekek 6 kiemelkedően fontos környezeti problémáról gyűjtenék össze a tudásukat, a problémákkal kapcsolatos ismereteiket, amelyeket egy szakemberrel is átbeszélnek. A résztvevők önállóan készítenek egy saját „akciótervet”, melyet magukkal vihetnek és otthon megvalósíthatnak. A szabadon látogatható programokat az ÖKO-Sziget szakmai partnerei nyújtják: a Duna-Ipoly Nemzeti Park, az MTA Ökológiai Kutatóközpont, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat.

És hogy a felnőttek se maradjanak program nélkül, az ÖKO-Sziget megnyitó rendezvényén, március 21-én 11 órától, ismert szakemberektől előadásokat hallgathatnak a klímaváltozás és az energiagazdálkodás témakörében. Lányi András a klímaváltozás társadalmi okairól és következményeiről beszél, ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója a megújuló energiák szerepéről, jelentőségéről és hatásairól ad elő, míg Harmat Ádám, a WWF Éghajlat és energia programvezetője a klímaváltozás és az energiafogyasztás kapcsolatát veszi górcső alá.

Az esemény hírét az ÖKO-Sziget médiatámogatói viszik a nagyvilágba: az alternativenergia.hu, az Élet és Tudomány, a greenfo.hu, az Ozone TV, a Piac és Profit, a ReCity Magazin, a Szabad Föld, a Tilos Rádió és a zöldportálok együttműködése, a Zöldunió. A rendezvényt Szigetmonostor Község Önkormányzata, a Szigetmonostor Faluház, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., a Folprint Zöldnyomda Kft., a FoReGo Magyarország Kft. és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatja.

Ajánlott tartalom

Vízerőműveket állítanak le Kínában a veszélyeztetett óriásszalamandra megóvására

A Kína középső részén fekvő Hunan tartományban 34 vízerőmű működését állították le, és 10 duzzasztógátat bontottak le egy rezervátumban az elmúlt két évben annak érdekében, hogy megóvják az ott élő óriásszalamandrákat, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.