Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Rovatok » Zöldinfó » Klímaváltozás

A klímaváltozás a síparadicsomokat sem kíméli

forrás: origo.hu
Megjelenés: 2016.02.20., 00:12   Utolsó módosítás: 2016.02.20., 00:12

Az Alpokban az utóbbi időkben drasztikus változások mennek végbe a globális felmelegedés hatására. A gleccserek gyorsan olvadnak, és várhatóan a hótakaró sem lesz olyan stabil már, mint régen volt.

Veszélyben a sípályák

A Spiegel online arról számolt be a múlt héten, hogy már a német politikában is foglalkoznak az Alpok síelő helyeivel mint a klímaváltozás által súlyosan érintett területekkel. A legújabb adatok szerint arra lehet számítani, hogy a közeljövőben tízből csak egy síparadicsom tud majd zökkenőmentesen működni az Alpok németországi régióiban.

A gyakorlott síelők már ma is láthatják, hogy szinte mindenhol hóágyúkkal kell rásegíteni a szezonra, ami bár síelhető terepet biztosít, de minőségben nem képest azt hozni, amit a természetes hótakaró.

A klímaváltozás Európa legkedveltebb síközpontjainak működését komolyan veszélybe sodorhatja, hiszen ahogy a tudományos mérések mutatják, látványosan nő az átlaghőmérséklet, és csak az elmúlt 25 évben megfeleződött a Németországban fellelhető gleccserek száma.

Kevésbé lesznek hóbiztosak a pályák

Az ENSZ 2013-as átfogó környezetvédelmi jelentésében (IPCC) is kitérnek a magashegységekben várható változásokra: a hótakaró vastagsága és kiterjedése tovább csökken, és a hegyi gleccserek is visszahúzódnak, ha az üvegházhatású gázkibocsátás miatti hőmérséklet emelkedést nem sikerül visszaszorítani. Minden egyes Celsius-fokos hőmérséklet emelkedés több hetes szezon rövidülést eredményezhet a jövőben.

2016021664

-

Egy korábbi német minisztériumi jelentés azt mutatja, hogy gyökeres változásokra lehet számítani az Alpokban. Előrejelzéseik szerint a század végére a mostaninál még feljebb, 650 méterrel magasabbra húzódik vissza a fagyhatár a téli időszakban, vagyis csak a legmagasabb sípályák tudnak majd stabilan működni. Napjainkban már az alacsonyan fekvő dombságokon látványosan, 30-40 százalékkal visszaesett a hó mennyisége, az enyhülés miatt a csapadék többnyire nem hó, hanem eső formájában hullik.

Az Alpok teljes egészét nézve ma körülbelül 650 síközpont működik, és ezek 90 százaléka mondható hóbiztosnak. Ha újabb egy Celsius-fokos hőmérséklet emelkedés következik be, ez a szám ötszázra csökken, 2 Celsius-foknál pedig már csak 400 lesz működőképes ezek közül.

Tönkremehetnek a síparadicsomok

Vészjósoló adatok szerint, ha ennél is tovább folytatódik az Alpok átlaghőmérséklet emelkedése, és eléri a mostani kétszeresét, vagyis a 4 Celsius-fokot, akkor 1000 méter tengerszint feletti magasságban a maihoz képest 90 százalékkal, 2000 méteren 50 százalékkal, 3000 méter felett 35 százalékkal esik vissza a hó mennyisége.

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. május 30. hétfő
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Becslések szerint 50faj pusztul ki naponta.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés