A klímaváltozás a síparadicsomokat sem kíméli

Az Alpokban az utóbbi időkben drasztikus változások mennek végbe a globális felmelegedés hatására. A gleccserek gyorsan olvadnak, és várhatóan a hótakaró sem lesz olyan stabil már, mint régen volt.

Veszélyben a sípályák

A Spiegel online arról számolt be a múlt héten, hogy már a német politikában is foglalkoznak az Alpok síelő helyeivel mint a klímaváltozás által súlyosan érintett területekkel. A legújabb adatok szerint arra lehet számítani, hogy a közeljövőben tízből csak egy síparadicsom tud majd zökkenőmentesen működni az Alpok németországi régióiban.

A gyakorlott síelők már ma is láthatják, hogy szinte mindenhol hóágyúkkal kell rásegíteni a szezonra, ami bár síelhető terepet biztosít, de minőségben nem képest azt hozni, amit a természetes hótakaró.

A klímaváltozás Európa legkedveltebb síközpontjainak működését komolyan veszélybe sodorhatja, hiszen ahogy a tudományos mérések mutatják, látványosan nő az átlaghőmérséklet, és csak az elmúlt 25 évben megfeleződött a Németországban fellelhető gleccserek száma.

Kevésbé lesznek hóbiztosak a pályák

Az ENSZ 2013-as átfogó környezetvédelmi jelentésében (IPCC) is kitérnek a magashegységekben várható változásokra: a hótakaró vastagsága és kiterjedése tovább csökken, és a hegyi gleccserek is visszahúzódnak, ha az üvegházhatású gázkibocsátás miatti hőmérséklet emelkedést nem sikerül visszaszorítani. Minden egyes Celsius-fokos hőmérséklet emelkedés több hetes szezon rövidülést eredményezhet a jövőben.

-
-

Egy korábbi német minisztériumi jelentés azt mutatja, hogy gyökeres változásokra lehet számítani az Alpokban. Előrejelzéseik szerint a század végére a mostaninál még feljebb, 650 méterrel magasabbra húzódik vissza a fagyhatár a téli időszakban, vagyis csak a legmagasabb sípályák tudnak majd stabilan működni. Napjainkban már az alacsonyan fekvő dombságokon látványosan, 30-40 százalékkal visszaesett a hó mennyisége, az enyhülés miatt a csapadék többnyire nem hó, hanem eső formájában hullik.

Az Alpok teljes egészét nézve ma körülbelül 650 síközpont működik, és ezek 90 százaléka mondható hóbiztosnak. Ha újabb egy Celsius-fokos hőmérséklet emelkedés következik be, ez a szám ötszázra csökken, 2 Celsius-foknál pedig már csak 400 lesz működőképes ezek közül.

Tönkremehetnek a síparadicsomok

Vészjósoló adatok szerint, ha ennél is tovább folytatódik az Alpok átlaghőmérséklet emelkedése, és eléri a mostani kétszeresét, vagyis a 4 Celsius-fokot, akkor 1000 méter tengerszint feletti magasságban a maihoz képest 90 százalékkal, 2000 méteren 50 százalékkal, 3000 méter felett 35 százalékkal esik vissza a hó mennyisége.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.