Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / A klímakutatók sem jobbak a Deákné vásznánál

A klímakutatók sem jobbak a Deákné vásznánál

A klímakutatók és az egyetemek is pazarlóan bánnak az energiával, magas szén-dioxid-kibocsátással károsítják a környezetet – közölte Adam Pawloff, a bécsi Agrártudományi Egyetem (Boku) kutatója a szerdán kezdődött Osztrák Klímakonferencián Innsbruckban.

Az egyetem Globális Változás és Fenntarthatóság Központjának kutatója úgy vélte, hogy árt a klímakutatás hitelességének, ha a kutatók a saját munkájuk során keletkező kibocsátást nem tudják csökkenteni. Pawloff elmondta: az amerikai főiskolák és egyetemek évente összesen 120 millió tonna szén-dioxidot termelnek, ez pedig másfélszer annyi, mint egész Ausztriáé. Az egyetlen osztrák egyetem, amelyről rendelkezésre állnak adatok, az a Boku: évente mintegy 8 ezer tonna szén-dioxidot bocsát ki, ez egyenlő körülbelül 15 ezer Bécs-Párizs oda-vissza repülőút szén-dioxid-kibocsátásával.

Az a gond, hogy a tudósok rengeteget utaznak ide-oda, minden fontos konferencián személyesen kívánnak megjelenni, pedig kiváló lehetőségek állnak már rendelkezésre ahhoz, hogy virtuális megbeszéléseket szervezzenek – magyarázta Pawloff.

A tudós szerint a kutatók áramfelhasználásából keletkező szén-dioxid-kibocsátásnak akár a felét meg lehetne takarítani, ha egy egyetem teljesen átállna a megújuló energiaforrásokra.

Már a kutatástámogatás is azt ösztönzi, hogy a tudomány “szén-dioxid-lábnyoma” csökkenjen. Az Osztrák Klímakutatási Program (ACRP) kiírásában arra kérik fel a tudósokat, magyarázzák el, milyen módon szeretnék projektjüket klímabarát módon megvalósítani.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Ezeket a dolgokat soha nem lenne szabad lehúzni a WC-ben

A szennyvíztisztító telepek megfelelő működése, illetve a helyi dugulások megelőzése érdekében fontos, hogy a lakosság környezettudatosan használja a csatornahálózatot, különösen a mostani járványhelyzetben - közölte a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) kedden az MTI-vel.