A Klímabarát Otthon Alprogramban további 380 millió forint támogatást ítéltek meg

A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon Alprogram keretében 201 pályázat kapott támogatást a május 9-i döntés alapján, ezzel összesen 379 millió forint támogatást ítélt meg a kormány – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

Ugyanekkor a bizottság a korábban már elbírált pályázatok közül tíznél szerződésmódosításról határozott, míg 41 pályázat esetében a támogatási összeget módosította. A nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítési bevételekből finanszírozott Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramja keretében a nem iparosított technológiával készült lakóépületek energetikai korszerűsítésére, illetve új, energiahatékony épületek építésére 2010. október 30-ig pályázhattak az érdeklődők. A beérkezett pályázatok közül újabb 201 pályázatról született támogatói döntés, ezzel az alprogramon belül támogatott pályázatok száma 1.054-re emelkedett, a megítélt támogatás 1,67 milliárd forintra nőtt. A megvalósuló beruházások a számítások szerint 3.738 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélik meg a környezetet évente és hozzájárulnak évi 63.935 gigajoule energia megtakarításához is.

 

Az alprogram első kifizetései is megtörténtek: már 167,7 millió forint értékű támogatást utaltak ki 188 nyertes pályázó részére. A benyújtott pályázatok feldolgozása folyamatos, az elbírálás, döntésre terjesztés az elkövetkező hónapokban is folytatódik. A nyerteseknek járó támogatások további kifizetésére a beruházások befejezését követő záró beszámolók jóváhagyását követően kerülhet majd sor – emlékeztet a minisztérium. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a ZBR program 2011. január 1-i átvétele óta intenzíven dolgozik a már meghirdetett program végrehajtásán és további, a lakosság számára tervezett energiahatékonysági konstrukciók előkészítésén. A nyár folyamán várhatóan két pályázatot írnak ki az Új Széchenyi Terv keretein belül; az egyik a meglévő családi házak energetikai korszerűsítésére a másik pedig új építésű családi házak energiahatékony módon történő létrehozásához fog segítséget nyújtani a lakossági pályázók számára.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.