Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / CNG-LPG-LNG / A kínaiak is beszállnak az orosz LNG-projektbe
Tudj meg többet: CNG-LPG-LNG

A kínaiak is beszállnak az orosz LNG-projektbe

A legnagyobb kínai állami energiaipari konszern, a CNPC 20 százalékos részesedést vásárolt az orosz Novatek gázipari cég szibériai cseppfolyósgáz-kitermelési projektjében – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A projekt keretében feltárják a szibériai Jamal-félszigeten lévő Juzsno-Tambejszkoje gázmezőt, és a kitermelt gázt cseppfolyóssá alakító üzemet építenek, amelynek a kapacitása a tervek szerint 2018-ra eléri az évi 16,5 millió tonnát. Az erről szóló megállapodást csütörtökön Szentpéterváron, a G20-országcsoport csúcstalálkozójának a helyszínén írták alá az orosz és a kínai vállalat képviselői. Becslések szerint az ügylet értéke 20 milliárd dollár (több mint 450 milliárd forint). 2011-ben a francia Total szintén 20 százalékos részesedést szerzett a projektben. Leonyid Mihelszon Novatek-vezér közölte, a cég a jelenlegi 60 százalékról 51 százalékra akarja csökkenteni a részesedését. A Jamal-félszigeti cseppfolyósgázprojekt részeként tervbe vették azt is, hogy építenek egy olyan tengeri kikötőt, amelyben jégtörő tartályhajók is horgonyozhatnak.

Ajánlott tartalom

Elkezdték összeszerelni a fúziós erőművet

Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődött a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének, az ITER-nek (International Thermonuclear Experimental Reactor) az összeszerelése kedden a franciaországi Cadarache-ban.