A kihasználatlan metróalagutakba terelnék a bicikliseket Londonban

Mielőtt még a bőröndödért nyúlsz, hogy “Most már tényleg olaj innen”, gyorsan hozzáteszem, hogy mindez még csak terv, annak nagyon szuper, de a Guardian szerint leginkább csak fantáziálgatásról van szó.

Mindenesetre a Gensler nevű tervezőcég ezzel a projektjével nyert meg a múlt héten egy várostervezői versenyt: a londoni metróhálózatnak számos olyan alagútja van, amit már nem használnak.

A Gensler ezért kitalálta, hogy az ilyen alagutakba lehetne terelni a bicikliseket és gyalogosokat a zsúfolt felszínről. A TFL-nek (a londoni BKV) ebből bevétele is származna, ráadásul az alagutak így megtelnének élettel, kávézókat, üzleteket álmodtak oda, az energiaellátást pedig okos járdákkal oldanák meg, amely a sétálásból és a kerekekből nyerne energiát. Becslések szerint a biciklisek száma megnégyszereződik 2025-re a városban.

A Guardian ugyanakkor kicsit utánajárt a dolognak, és bár az ötletet nagyon díjazza, hozzáteszi, hogy az elképzelés nehezen oldaná meg a zsúfolt felszín problémáját, annyira sok elhagyott alagút pedig egyáltalán nincs, hogy ebből komolyabb hálózatot lehetne kialakítani.

Forrás: 444.hu

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.