Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A kihasználatlan metróalagutakba terelnék a bicikliseket Londonban

A kihasználatlan metróalagutakba terelnék a bicikliseket Londonban

Mielőtt még a bőröndödért nyúlsz, hogy “Most már tényleg olaj innen”, gyorsan hozzáteszem, hogy mindez még csak terv, annak nagyon szuper, de a Guardian szerint leginkább csak fantáziálgatásról van szó.

Mindenesetre a Gensler nevű tervezőcég ezzel a projektjével nyert meg a múlt héten egy várostervezői versenyt: a londoni metróhálózatnak számos olyan alagútja van, amit már nem használnak.

A Gensler ezért kitalálta, hogy az ilyen alagutakba lehetne terelni a bicikliseket és gyalogosokat a zsúfolt felszínről. A TFL-nek (a londoni BKV) ebből bevétele is származna, ráadásul az alagutak így megtelnének élettel, kávézókat, üzleteket álmodtak oda, az energiaellátást pedig okos járdákkal oldanák meg, amely a sétálásból és a kerekekből nyerne energiát. Becslések szerint a biciklisek száma megnégyszereződik 2025-re a városban.

A Guardian ugyanakkor kicsit utánajárt a dolognak, és bár az ötletet nagyon díjazza, hozzáteszi, hogy az elképzelés nehezen oldaná meg a zsúfolt felszín problémáját, annyira sok elhagyott alagút pedig egyáltalán nincs, hogy ebből komolyabb hálózatot lehetne kialakítani.

Forrás: 444.hu

Ajánlott tartalom

Lebomló virágcserepekkel csökkenti műanyagfelhasználását a SPAR

Az áruházlánc újabb zöld kezdeményezése, hogy 2020 januárjától biológiailag teljesen lebomló és komposztálható tartókban is kínál vásárlóinak dísznövényeket. A környezetbarát cserepek érdemben redukálják a vállalat műanyagfelhasználását.