A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, azt kérve, pártállástól függetlenül fogjanak össze a légszennyezés jelentős csökkentése érdekében, ezzel segítve, hogy "érdemben enyhíthetőek legyenek a koronavírus-járvány esetleges második hullámának a következményei".

A képviselők összefogását sürgetik a légszennyezés csökkentése érdekében

A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, azt kérve, pártállástól függetlenül fogjanak össze a légszennyezés jelentős csökkentése érdekében, ezzel segítve, hogy “érdemben enyhíthetőek legyenek a koronavírus-járvány esetleges második hullámának a következményei”.

A szervezetek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben azt írták: számos kutatás szerint a szennyezett levegő jelentősen súlyosbítja a koronavírus-járványt, azonban a további új eredmények alapján a rendkívül apró légszennyező részecskék (PM10) elősegítik a koronavírus-fertőzést, illetve súlyosbítják a betegség lefolyását. Ennek oka – folytatták – hogy a szennyezett levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a szívet és a keringési rendszert, valamint a légzőszerveket, és ha ilyen kettős hatás lép fel, az immunrendszer is nagyobb eséllyel vall kudarcot – közölték. Javaslataik között “a széles körben elterjedt” lakossági hulladékégetés felszámolása, “a legszennyezőbb szénfajták, mindenekelőtt a lignit” lakossági értékesítésének megtiltása, közlekedés terén pedig a környezetkímélőbb mobilitási módok ösztönzése is szerepel. Példaként említik, hogy a brit parlamentben nemrég az összes párt részvételével csoport alakult, amely levegőminőségi stratégiát dolgozott ki koronavírus-fertőzések csökkentésére. A BEMOSZ, az EPHA és a Levegő Munkacsoport azt szorgalmazza, hogy a magyar országgyűlési képviselők kövessék a brit példát.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.