A katasztrófa tényfeltárási dokumentációjáról tartottak közmeghallgatást Ajkán

A kármentesítésről, a vörösiszap-szennyezés teljes körű felszámolásáról tartott közmeghallgatást a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Ajkán hétfőn, a rendezvényen ismertették az október 4-i katasztrófa tényfeltárási dokumentációját.

Az illetékes zöldhatóság a környezetkárosítás mértékének megállapítása miatt kötelezte a vörösiszap-lerakó gátjának átszakadása miatt bekövetkezett káresemény tényfeltárási dokumentációjának elkészítésére a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t. A cég a terv elkészítésével a Progressio Mérnöki Iroda Kft.-t bízta meg – mondta Horváth Szabolcs, a felügyelőség közmeghallgatást vezető munkatársa. Mint ismertette, a hatóság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a kármentesítést és a kárelhárítást, a cél a szennyezés teljes körű felszámolása. Elmondta, hogy a több mint 50 ügyfelet érintő ügyben a zöldhatóságot jogszabály kötelezi a közmeghallgatás megtartására.
Kossa György, a Mal Zrt. felügyeletét ellátó kormánybiztos helyettese beszámolt az elvégzett állami kármentesítési feladatokról, a katasztrófa napjától a védművek építésén át a környezeti károk felszámolásáig.
A hatóság a Mal Zrt. egységes környezethasználati engedélyének kibocsátása ügyében 2011. január 11-én újabb közmeghallgatást tart. A cég engedélye 2011 februárjában jár le. A közmeghallgatáson a Mal Zrt.-t Bakonyi Árpád igazgatósági tag képviselte.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.