A katasztrófa elkerüléséért küzdenek Új-Zéland partjainál

Az új-zélandi hatóságok a katasztrófa elkerülésén dolgoznak, attól tartanak, hogy az északi Tauranga városnál, a turisták által is kedvelt részen szerdán zátonyra futott teherhajót megrongálhatja a hétfőre jósolt vihar.

A libériai zászló alatt hajózó Renából eddig 20-30 tonna olaj került a vízbe, írja a BBC. A hajónak azonban csak az egyik vége akadt fenn a zátonyon, ezért fennáll a veszélye, hogy az erős szél és hullámok esetleg megtörik a hajótestet, így további 1700 tonna olaj ömölhet ki. Az eddig kiszivárgott olaj ötkilométeres körzetben terjedt szét, hat hajó küzd a szennyezés továbbterjedésének megakadályozásáért. Két hajó folyamatosan szivattyúzza a víz felszínéről a szennyezést, egy másik tankerre pedig megpróbálják átszivattyúzni a Renáról az olajat, de egyelőre még nem tudták összekapcsolni a két hajót. Az érintett öbölben számos bálna, delfin, fóka, pingvin és ritka madarak is élnek, ráadásul állatvédők szerint különösen veszélyes helyzetet teremtett, hogy éppen a madarak költési időszakában történt a baleset.

 

A hatóságok eddig nyolc olajjal szennyezett tollú pingvint és madarat találtak a partoknál, egy vadasparkban próbálják ellátni az állatokat. A BBC helyszíni tudósítója szerint a következő két napban eldől, hogy kezelni tudják-e a helyzetet a hatóságok, vagy pedig nagyon súlyos környezeti katasztrófa történik. John Key új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy két vizsgálat is indult a Rena megfeneklése miatt. Szerinte mindenki tudja, hol van az Astrolable zátony, ezért ki kell deríteni, miért ütközött neki a Rena éjszaka, nyugodt körülmények között.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.