Kezdőlap / Technológiák / Épületek / A Jupiterre is napelemekkel jutunk el
Tudj meg többet: Napenergia

A Jupiterre is napelemekkel jutunk el

A NASA készen áll, hogy a héten elindítson egy új űrszondát, mely a Jupitert hivatott közelebbről szemügyre venni. A Juno űrszonda a bolygó összetételét fogja megvizsgálnak. Ez lesz a legelső űrszonda, ami ilyen távolságban fog napelemeket használni.

Ezzel szeretnék bebizonyítani, hogy a napenergia akkor is használható, ha a Nap ötször olyan messze van, mint a bolygónk.  Eredetileg 2009-ben szerették volna elindítani a küldetést, de anyagi problémák miatt a NASA 2011-re halasztotta. A költségek voltak a fő okai, hogy kristályos napelemeket használjanak a hagyományos helyett. Az űrszondának 5 évig fog tartani mire eljut a Jupiterhez, a napelemek pedig 420 watt energiával fogják feltölteni a szondát az út során. A Juno a Jupiter légkörében fog megtenni 33 kört, eközben a teljes felszínét megvizsgálja, néha 5000 km-re is megközelítve azt. A tudósok a Jupiter gravitációs- és elektromágneses mezejét fogják vizsgálni. A szonda megfigyelni, hogy van-e oxigén, vagy víz, és a bolgyó magja szilárd anyagból, vagy koncentrált gázhalmazból áll-e. Remélhetőleg ezek az információk segítenek kitalálni, hogy hogyan keletkezett a naprendszer.

 

útra készen

juno

a juno előkészítése

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.