A jövőbe ugrik Kína

Irdatlan pénzekhez juthat Kína a szén-dioxid-adó bevezetésével, amely drágítja ugyan a termelést, de felpörgetheti a helyi innovációt, és óriási lendületet adhat a jövőbe átvezető zöldgazdaság fejlesztésének.

Pusztán a tömegméretek miatt várható, hogy az ázsiai ország fényévekkel maga mögött hagyja Európát, ahol az alacsonyabb gazdasági növekedés, de fenntarthatóbb életstílus dilemmájával küzdenek.

Január 12-én Pekingben légköbméterenként 993 mikrogrammra emelkedett a legveszélyesebb, 2,5 mikronnál kisebb méretű légszennyező részecske (szálló por) koncentrációja. Ehhez képest az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a PM2,5 szintje nem lehet több köbméterenként 25 mikrogrammnál.

A súlyos szmoghelyzet lépésre kényszerítette az ország vezetését, és hozzájárult a döntéshez: a közeljövőben szén-dioxid-adót vetnek ki azért, hogy legyen pénz a környezetvédelmi intézkedésekre. Az Egyesült Államok is hasonló adó bevezetését tervezi, a belföldi termékek, valamint a kőolaj, földgáz és a szén mellett az importra is.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.