A jövő zoknija a halászháló

Egy európai kezdeményezés zoknit készítene a tengerekbe, óceánokba dobott halászhálókból.

Vizeink tele vannak hulladékkal, néhol valóságos szemétszigetek alakultak ki, írja a vizpartifejlesztesek.blog.hu. A szomorú valóságból kiindulva európai vállalatok és civil szervezetek előálltak egy tervvel, mely a tengeri szemét eltávolítását tűzte zászlajára nem mindennapi formában. Az Európai Temészetvédelmi Központ (ECNC), a műanyaggyártó Aquafil és a zoknigyártó Star Sock cég közös projektje, hogy a tengerekből összegyűjtik a szemetet, különösen a kidobott halászhálókat és abból zoknit gyártanak.

Lenne is miből. Jelenleg nagyjából 640.000 tonna halászháló fekszik a tengerek és óceánok mélyén (FAO/UNEP közös jelentés), amely az egytizede az összes tengeri hulladéknak. Nem egyszer felelősek a tengeri állatok halálért, amelyek konkrétan belegabalyodnak a szemétbe. A The Healthy Seas, a Journey from waste to wear kezdeményezés célja nemcsak az, hogy minél több szeméttől szabadítsa meg a vizeket, hanem hogy a kibányászott hulladékot újrahasznosítsa, mindezt három fázisban. Elsőként a projekt teszt üzemmódban elindul az Északi-, Adriai- és Földközi-tengereken, a cél, hogy az egész világon hasznosítható metódus váljék belőle. Második ütemben a folyamatot vezető csoport célja egy olyan kódex kialakítása, amely a halászokat a szemetelés helyett a felelős használatra ösztönzi. A harmadik fázisban a tapasztalatokat aztán a kormányokkal és civil szervezetekkel is megosztják.

A trentinoi Aquafil már 2011 óta hasznosítja ezt az eljárást, a tengeri hulladékból előállított termékeit az Econyl brand alatt futtatja. 2012-ben termékeik mintegy 30%-a a vizekből kiszedett, fogyasztásból származó hulladékból készült, 2013-ra 50% a cél.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.