A jövő városi biciklije

A kerékagy és küllők nélküli kerekes járművek nem számítanak újdonságnak. A koncepció már több mint tíz éve ismert, de eddig még nem gyártottak széles körben terjesztett szériákat.

A Lunartic szíjmeghajtású, kerékagy és küllő nélküli modelljével valószínűleg sikerült legyőzni a korábbi modellek nehézségeit. Több régi technológiát is integráltak, és a felhasználók számára is könnyebbé tették hajtását. Nemcsak emiatt, hanem a trendi kinézete miatt is a vásárlók kedvence lehet. A modellt Luke Douglasland tervezte, a Loughborough Design School hallgatója. A szíjmeghajtás nem az egyetlen újítás a szerkezeten. A hátsó kerék küllőket és kerékagyat nélkülöző megoldása szintén említésre méltó. Tervezője nemcsak egy nagy teljesítményű kerekes járművet, hanem kényelmes közlekedési eszközt szeretett volna tervezni. Az alacsonyabb első, és a magasabb hátsókerék nagyobb stabilitást kölcsönöz a biciklinek, és az irányítást is megkönnyíti.
Ha a tömeggyártás megvalósul, valószínűleg hamar forradalmasíthatja a biciklis szokásokat. Tervezője, Luke Douglasland szerint azonban – aki a modellt egy vizsgafeladatként tervezte- még sok kidolgoznivaló van a biciklin, mielőtt valóban bekerülne a köztudatba. Szerinte még jó néhány hónapot, akár egy évet is várni kell arra, hogy az innovatív járművet árulni lehessen. 


 

 


Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.