A jövő organikus szemeteszsákjait tesztelték

A háztartásokban keletkező szerves hulladékok környezettudatos gyűjtését és kezelését tesztelte nagyvárosi körülmények között a berlini köztisztasági vállalat (BSR) és a német vegyipari óriás, a BASF egy három hónapig tartó program keretében Berlin két kerületében.

A részt vevő otthonok speciális, lebomló műanyagból készült szemeteszsákokat próbáltak ki az organikus szemét szelektív gyűjtésekor. A biológiailag lebomló műanyagot a BASF szakemberei fejlesztették ki. A tesztidőszak alatt drasztikusan visszaesett a biológiailag nem lebomló zsákok száma a szerves hulladékgyűjtőkben, és a kísérletben részt vevő megkérdezettek közel 80 százaléka volt elégedett a szerves hulladékok gyűjtésére szolgáló komposztálható szemeteszsákokkal – olvasható a német vállalat MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben. A fejlesztésnek köszönhetően a természetes úton lebomló szemét kezelése tisztábbá, higiénikusabbá és egyszerűbbé válik. A zsákok nemcsak a kellemetlen szagok képződését gátolják meg, vagy a rovarokat tartják távol, hanem a felhasználók mindennapjait is megkönnyítik, mivel nem kell többé kimosni és tisztítani azokat a szemétgyűjtőket, amelyekben a szerves hulladékok gyűlnek.

Az új típusú műanyag szemeteszsákok ipari komposztáló berendezésben négy hét leforgása alatt lebomlanak, mivel egyik összetevőjük részben kőolaj alapú, míg a másik összetevő a kukoricakeményítőből nyert politejsav. A komposztálási folyamat végén a mikroorganizmusok a zsákokat tökéletesen elbontják szén-dioxiddá, vízzé, és biomasszává alakítják. A berlini köztisztasági vállalat azt tervezi, hogy az organikus hulladékból a szemétgyűjtő teherautói meghajtására biogázt állít elő fermentáló telepén és a maradék anyagot komposzttá dolgozza fel. A biológiailag lebomló műanyagok iránti kereslet a szakértői becslések szerint világviszonylatban évente 20 százalékot is meghaladó mértékben növekszik.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.