A jövő év végén kezdi meg működését a dunaföldvári bioetanol üzem

A jövő év végén kezdi meg működését a Pannon Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanol üzeme, a 120 millió eurós beruházással megépülő gyár alapkövét hétfőn tették le.

Az üzemet az amerikai Fagen Inc. és ír üzleti partnere, az Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. építi. Az üzem indulását 2011 végére ütemezik, az üzem építése 250 embernek ad munkát.
Éves szinten 575 ezer tonna kukoricát vásárolnak majd fel, és 240 millió liter bioetanolt fognak előállítani.
Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. elnöke az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepségen elmondta, hogy a legjobb amerikai zöld technológiát hozták Magyarországra. Az elnök kifejtette, hogy az új üzem közvetlenül 77 munkahelyet teremt, de közvetve több mint 600 állást biztosít, hiszen stabil és hosszú távú piacot kínál a magyar kukoricának, ezzel megélhetést a gazdáknak.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára  hangsúlyozta:  a beruházás nemcsak a város, hanem a régió, sőt az egész ország gazdaságára hatást gyakorol. Kiemelte, hogy a kormány eltökélt a zöld energia fejlesztése iránt, ezért választotta a júliusban meghirdetett Új Széchenyi Terv egyik fókuszterületének.
Az ilyen irányú fejlesztés növeli az energiabiztonságot és -hatékonyságot, a fosszilis energiahordozókat kiváltva segít abban, hogy Magyarország csökkentse a káros kibocsátásokat. Hozzátette, fontos szempont, hogy a beruházás munkahelyeket teremt, ami szintén összecseng a kormány elképzeléseivel, hiszen tíz év alatt egymillió munkahely létrehozását tűzték célul.
Nagy Gáborné, Dunaföldvár polgármestere arról számolt be, hogy  az üzem megépítéséhez az önkormányzat és a hivatal minden segítséget megadott.

Az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis hangoztatta, hogy a világgazdaság nehézségek közepette Magyarország továbbra is kiváló terep a befektetők számára. Kitűnő az infrastruktúra, magasan képzett, tehetséges és megbízható munkaerő áll rendelkezésre, és mindehhez valóban versenyképes ár társul – húzta alá.
Az ünnepségen az alapba helyezték az üzem alapító okiratát, amelyet aláírt az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, Ron Fagen, a Fagen Inc. elnök-vezérigazgatója, Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. elnöke, valamint Dunaföldvár polgármestere, Nagy Gáborné.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.