A jövő energiaforrása lehet az algafűtés

A nap és a szél energiáját hasznosító házak mellett ma már egy algákkal működő épület is létezik, igaz, egyelőre még csak terv szintjén.

A német Splitterwerk Architects tervezői mindent megtesznek azért, hogy az energia felhasználásának új módja a világon elsőként az ő munkájuk nyomán valósulhasson meg, írja a hg.hu. Az idei nemzetközi építészeti kiállításra (Building Exhibition) tervezett hamburgi épület, amelyet a BIQ névre kereszteltek, zöldebb már nem is lehetne. Nemcsak külsejében dominál ez a szín, a tervezők a kivitelezés során is a környezettudatosságra törekedtek. Az algák az épület árnyékolópaneleiben tenyésznek, amelyek a bőséges napfénynek köszönhetően ideális körülményeket teremtenek a növekedésre. Az algáknak az árnyékolás mellett az energiaellátásban is kulcsszerepet szánnak a tervezők: a bioreaktorokban összegyűjtenék az algák szolgáltatta hőenergiát, és az épület fűtésére fordítanák. A világon egyedülálló, az algákat mint megújuló energiaforrásokat hasznosító épület nagy áttörést jelenthet az építészetben, kutatók, mérnökök további munkáit befolyásolva. Az algák építészeti hasznosítása más tervezőket, köztük egy magyar fiatalembert is megihletett. Egy korábbi cikkünkben mutattuk be Miklósi Ádám diplomatervét, a Chlorella oxigénpavilont, amelyben a kilélegzett szén-dioxidot az algák veszik fel, majd fotoszintézis útján oxigént juttatnak a pavilon belsejébe.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.