Kezdőlap / Témakörök / Hidrogén / a hidrogénenergia 40%-os benzinmegtakarítást eredményezhet
Tudj meg többet: Hidrogén

a hidrogénenergia 40%-os benzinmegtakarítást eredményezhet

A század feléig, 2050-re a közúti közlekedés üzemanyag-fogyasztásának 40 százalékát meg lehetne takarítani Európában, ha a hidrogéntechnológia helyet kapna az energiaellátás rendszerében, állapította meg egy Brüsszelben hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmány, amelyet az Európai Bizottság rendelt meg.

Az elemzés emlékeztet arra, hogy a hidrogén a legreálisabb megoldás az energiaszükséglet környezetbarát és hosszan fenntartható kielégítésére a közúti közlekedésben, leszámítva a nehéz teherautók körét. A szakértők szerint az EU növelhetné versenyképességét a világban, ha jobban összpontosítana erre a témára, de ahhoz, hogy a technológia kellő teret nyerjen, még gazdasági, műszaki és intézményi akadályokat is le kell győzni.

A tanulmány szerint 2030-ra már 16 millió hidrogénautó közlekedhetne az EU útjain. Az infrastruktúra kiépítésének költsége azonban addig elérheti a 60 milliárd eurót.

Ajánlott tartalom

Lehet-e egy repülőgép tisztán elektromos meghajtású?

A légi forgalom a közlekedési szektor legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának címére tör. Vajon képes egy kis kanadai légitársaság bebizonyítani az egész iparnak, hogy léteznek környezetkímélőbb módszerek is?

Nincs hozzászólás

  1. A nehéz teherautók vajon miért nem alkalmasak a hidrogén üzemre? Nagyobb villanymotorok, nagyobb üzemanyagcellák és kész. Vagy a hidrogén mennyisége és a leadott teljesítmény nem lineárisan nő? Érdekes lenne erről egy grafikont látni.