A hidrogén lehetne a jövő környezetszennyezés-mentes energiaforrása

A Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület két éve alakult, de a szakértők közös munkája már öt éve tart. Célja, hogy összefogja mindazokat, akik ezen a területen potenciálisan szóba jöhetnek, mint együttműködő partnerek. Magyarországon a hidrogénnel, mint kérdéssel, először 2006-ban foglalkoztak egy szimpóziumon.

Hogy mi is az a hidrogéngazdaság, azt Tompos András vegyészmérnök fogalmazta meg az Egyenlítő című műsorban. A hidrogéngazdaság magában foglalja a hidrogén előállítását, energetikai célú felhasználását, a szállítását, és tárolását is. Megtudtuk tőle, hogy a hidrogénnek, mint energiahordozó, a tömegegységre vonatkoztatott energiasűrűsége viszonylag nagy. Ami viszont ennél is többet nyom a latban, az az, hogy a hidrogén könnyedén előállítható a megújuló energiaforrásokból. Dr. Margitfalvi József vegyészmérnök szerint a hidrogénnel kapcsolatban az a legégetőbb kérdés, hogy megtalálják azokat a módszereket, eljárásokat, melyek során a lehető leggazdaságosabban, és nagy mennyiségben lehessen vizet elektrolizálni. A hidrogénfejlesztésre használt víz, elenyésző mennyisége lenne a Föld vízháztartásnak, emellett a hidrogénre és oxigénre lebontott víz visszakerül ugyanúgy a körforgásba, és ezáltal lenne fenntartható energiaforrás. Dr. Bogányi György okleveles villamosmérnök azt is hozzáteszi, hogy hidrogént nem csak vízből lehet előállítani, hanem fosszilis energiahordozókból is. Elő lehet állítani földgázból, kőolajszármazékokból, de például a kőolaj felhasználása során is hidrogén keletkezik. Rámutat arra, hogy nagyon sok vegyipari folyamat mellékterméke a hidrogén, amit jelenleg kazánokban égetnek el, pedig sokkal hasznosabban is fel lehetne használni. Bogányi György kiemeli, hogy ők nem égetnék el a hidrogént, hanem egy kémiai eljárást szeretnének megvalósítani, ami szabályozott körülmények között a hidrogén belső energiáját villamosenergiává, és hőenergiává alakítja át.

Nézzék meg a mai Egyenlítő című műsort, melyben Tompos András vegyészmérnök, dr. Margitfalvi József vegyészmérnök, és dr. Bogányi György okleveles villamosmérnök beszélget a hidrogéngazdaságról, és az azt övező kérdésekről.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.