Tudj meg többet: Hidrogén, üzemanyagcella

A hidrogén-autó marhaság?

Hatalmas elánnal folyik a Tesla Model S bevezető kampánya, és ebben a cégalapító is aktív szerepet vállal. Nemrég Münchenben beszélgetett egész hosszan az európai újságírókkal – többek közt az elektromos autók és a többi alternatív hajtás viszonyáról.

Amire többen is felkapták a fejüket, az az a félmondat, amivel a tüzelőanyag-cellás autók említésére reagált. „Akkora marhaság” – szakadt ki az üzletemberből, aki azért el is magyarázta, mire gondolt pontosan. Musk szerint egyrészt az a gond a tüzelőanyag-cellás technikával, hogy hatékonyságban és árban még a jelenlegi legjobb lítium-akkumulátorokkal sem veszi fel a versenyt. Másrészt a tüzelőanyag-cellák táplálásához használt hidrogén túl veszélyes anyag. „Használható rakéták második fokozatában, de autókban aligha” – jegyezte meg. Ha a csípős nyelvű üzletember szavaiból le is vonjuk az elfogultságot az elektromos autók irányába – hisz neki konkrétan a vagyona egy része bánja, ha a villanyautózás nem terjed el elég gyorsan – van mögöttük igazság. A hidrogén-töltő állomások kiépítése elképzelhetetlenül hatalmas feladat, és a hidrogén valóban nagyon nehezen kezelhető anyag. Ám ez csak a probléma egyik fele: jelenleg a tüzelőanyag-cellák gyártásához annyi platina kell, amennyiből sok ezer katalizátor legyártható, és ez jócskán megdrágítja ezeket az eszközöket.

Ennek ellenére több gyártó – köztük a Toyota és a Honda – is dolgozik az elérhető tüzelőanyag-cellás autón, bár egyelőre kevés sikerrel. Musk szerint ezek a cégek elsősorban marketing-szempontok miatt költenek ilyen irányú kutatásokra, de azt nyilván ő sem tudhatja biztosan, hogy hol járnak a fejlesztéssel a konkurensek, írja a totalcar.hu.

Ajánlott tartalom

Tesla Model 3 az északi sarkkörön -35 fokban is működik

Az elektromos autók nem a legjobb barátai a hideg időjárásnak, erre cáfol rá egy észak-norvégiában lakó újságíró, Thomas Nilsen.

Nincs hozzászólás

  1. Nincs szükség üzemanyag töltő állomásra. A Vízbontó ketyerét kel beleépíteni az autóba, ami nem is bonyolult, és csak vizet kel tankolnunk az autó tankjába. De hát mit is képzelek én ugye? Abban nincs üzlet.