Az elmúlt tíz év során Európában a megújulóenergetika egy új szegmense kezdte meg térhódítását. A vízpartokon és tengerekben létesített szélturbinák a szélenergetika meghatározó elemeivé váltak.

A hibafaktorok ellenére is szárnyalnak az offshore szélerőművek

Az elmúlt tíz év során Európában a megújulóenergetika egy új szegmense kezdte meg térhódítását. A vízpartokon és tengerekben létesített szélturbinák a szélenergetika meghatározó elemeivé váltak.

Az offshore-szélerőművek által megtermelt energia ára folyamatos csökkenést mutat, olyannyira, hogy 2025-re elérheti a 91 dollár/megawattóra értéket. Ezek az erőművek számos olyan előnnyel kecsegtetnek, amivel a szárazföldi társaik fölé kerekedhetnek; akadnak azonban olyan problémák, amelyek orvoslása nélkül ez az iparág jelenleg nem lehet piacvezető a megújulók szektorában. Az iparág egyik jelentős képviselője, a GCube szerint a fő problémát az energiatárolási rendszerek hiánya és a tenger alatt elhelyezkedő kábelek gyakori meghibásodása okozza. Ez utóbbi problémának a megoldása és így a leállások idejének csökkentése akár piacvezetővé is teheti az offshore-szélerőműveket a megújulók versenyében.

A londoni szélhelyű GCube Underwriting Ltd., amely offshore szélerőművek létesítésében is érdekelt, komoly problémákat lát az iparágban. Mivel a megtermelt energia szállítására szolgáló vezetékrendszer a tenger mélyén fekszik, nehezen karbantartható és meghibásodása nagy mértékben csökkenti a hatékonyságot.

Az szektor évente legalább tíz kábelhiba okozta leállást jelent be a biztosítótársaságoknak. „Nem az esetek számán van a hangsúly, mindinkább a leállás okozta pénz- és energiaveszteségen.” – mondta Jatin Sharma, a GCube üzletfejlesztési igazgatója. A szektort érintő veszteségek 77 százalékát okozzák az ilyen meghibásodások. Előfordult olyan eset, ahol száz, vagy több napos leálláshoz vezetett egy kábelhiba, ami jelentős költségtúllépést jelentett az érintett vállalatnak.

Jatin Sharma szerint az ilyen problémák azonban egyre könnyebben orvosolhatók a monitorozási technikák és a kábelszerelési eljárások fejlődése következtében. Az üzletfejlesztési igazgató úgy véli, hogy amennyiben sikerül visszaszorítani a meghibásodások okozta leállások idejét, a szélenergia ipara, azon belül is az offshore-szélenergia a megújulóenergetika egyik húzóágazata lehet a jövőben.

A technológia előretörését és növekvő fontosságát mutatja, hogy 2016 februárjában Anglia észak-keleti részén kezdték építeni a világ eddigi legnagyobb offshore-szélerőműparkját, amely 400 négyzetkilométer területet ölel fel és körülbelül egymillió lakóház energiaellátását lesz képes fedezni. Az létesítést végző Dong Energy emellett még öt nagyobb offshore szélenergetikai projekten dolgozik az Egyesült Királyság területén.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.