A Greenpeace vezetője szerint a japán bálnahúsügy az apartheidet idézi

Kumi Naidoo, a Greenpeace nemzetközi vezetőjének pénteki kijelentése szerint az egykori dél-afrikai apartheid rendszert idézik a japán hatóságok módszerei, amelyekkel a zöldszervezet két, bálnavadászat-ellenes aktivistáját kezelik.

A Greenpeace álláspontja szerint a tokiói kettősként emlegetett Szato Junicsi és Szuzuki Toru 2008 januárjában csempészetet leplezett le az állami irányítású bálnavadászati programban. Amikor az aktivisták bizonyíték gyanánt bemutattak egy doboz bálnahúst a média és a rendőrség előtt, a hatóságok lopással és birtokháborítással vádolták meg őket.
A zöldszervezet szerint a japán hatóságok a kihallgatás során számos ponton megsértették a nemzetközi jog előírásait, egyebek közt rendszeresen védőügyvéd nélkül, székhez kötözve hallgatták ki az aktivistákat.
Kumi Naidoo pénteki tokiói sajtótájékoztatóján védelmébe vette a tokiói kettőst, akiket börtönbüntetéssel is sújthatnak. A kihallgatás körülményei mellett azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy Szatót és Szuzukit 26 napig tartották előzetes vizsgálati fogságban a japán hatóságok.
Az aktivistákkal való bánásmód “az apartheid rendszer módszereire emlékeztet, amelyeket azokkal szemben alkalmazott, akik megpróbáltak fellépni ellene” – fogalmazott a dél-afrikai Naidoo, aki egykor hazájában küzdött az apartheid ellen.
Szato Junicsi ugyanezen a sajtótájékoztatón felidézte: annak idején a bálnaprogramban dolgozó informátoruk azután lépett kapcsolatba velük, hogy a japán média nem volt hajlandó foglalkozni a témával. Az informátor állítása szerint a szóban forgó illegális gyakorlat több mint húsz éve folyt a bálnaprogram keretein belül.
Szuzuki Toru pedig arra emlékeztetett, hogy a japán államügyészség éppen azon a napon ejtette az eredeti ügy kivizsgálását, amikor több mint hetven rendőr tartott razziát a Greenpeace tokiói központjában, valamint az ő és Szato lakásán.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.