A Greenpeace üdvözli a kormány által indított GMO-pert

Üdvözli, és nagyon fontos politikai jelzésnek tartja a Greenpeace, hogy a magyar kormány szerdán úgy döntött, megtámadja az Európai Bíróságon az Európai Bizottság március eleji döntését a génmódosított Amflora burgonya termesztésének és felhasználásának engedélyezéséről.

A zöldek remélik, hogy “a Barroso-Bizottság megérti: nem kényszerítheti rá akaratuk ellenére a génmódosított haszonnövényeket a
tagországok fogyasztóira és  gazdálkodóira” – olvasható a Greenpeace szerda késő este kiadott közleményében.
A környezetvédelmi szervezet többek között azt tartja aggályosnak, hogy az Amflora burgonya a táplálékláncba kerülve növelheti az emberi szervezet egyes antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességét, s ezáltal csökkentheti fontos gyógyszerek hatékonyságát. Mint emlékeztetnek, emiatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) is óvta a bizottságot az engedélyezéstől.

A Greenpeace nemzetközi információi szerint Ausztria és Luxemburg rövidesen csatlakozhat Magyarországhoz a felperesek oldalán – derül ki a közleményből.
A magyar kormány már április elején bejelentette szándékát, mely szerint be kívánja tiltani a német BASF által kifejlesztett burgonya termesztését az ország területén.
A Sólyom László köztársasági elnök  szerdán beszélt a miniszterelnökkel arról, hogy a kormány a luxemburgi bíróságon megtámadja a génmódosított burgonya termesztéséről és felhasználásáról szóló uniós döntést.  Az elnök úgy vélte, a hosszú eljárás ellenére “van remény, hogy nyerünk”.
Az Európai Bizottság idén márciusban 1998 óta először engedélyezte génmódosított növény vetését az unióban.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.