A Greenpeace szerint 8,5 millió munkahelyet teremthetnek a megújulók

A nemzetközi Greenpeace tanulmánya szerint világszerte akár 8,5 millió munkahelyet is teremthetnek a megújuló energiaforrásokba való beruházások 2030-ig.

A zöld szervezet elismerte, hogy becslése igen ambiciózus forgatókönyvből indul ki, nevezetesen abból, hogy 2050-ig több mint 80 százalékkal mérséklődik a szén-dioxid-kibocsátás az 1990-es szinthez képest, illetve hogy ekkorra az emberiség villamosenergia-igényét 95 százalékban már megújuló energiaforrásokból fedezik a jelenlegi 18 százalékkal szemben.
“Ha a koszos és veszélyes fosszilis energia helyett az emberekbe ruháznánk be, az nemcsak a globális gazdasági fejlődést serkentené, hanem visszafogná a katasztrofális éghajlatváltozást is” – olvasható a héten Berlinben közreadott tanulmányban.

A megújuló energiaágazatban jelenleg mintegy 2 millió embert alkalmaznak világszerte. A Greenpeace becslése szerint a piac mérete 2030-ra elérheti a 600 milliárd dollárt, ami hatszoros növekedést jelentene a mai értékhez képest.
A zöldek felmérésének realitását legalábbis kérdésessé teszi, hogy a tavaly decemberi koppenhágai klímacsúcs kudarccal végződött, és az eddigi nyilatkozatok alapján az idei év végén Mexikóban megrendezendő, soron következő ENSZ-klímacsúcs sikere is erősen kétséges. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) május végén közzétett számítása szerint a következő húsz évben 40 százalékkal nőhet a – teljes karbonkibocsátás mintegy negyedéért felelős – közlekedési szektor szén-dioxid-kibocsátása.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).