Kezdőlap / A Green-Go Nemzetközi Rövidfilmverseny

A Green-Go Nemzetközi Rövidfilmverseny

A bányászat káros oldalairól, a Földön hagyott lábnyomunkról és a természet jövőjéről készített kisfilmekkel lehetett pályázni az ötödik Green-Go Nemzetközi Rövidfilmversenyre. Idén 150 kisfilm érkezett körülbelül 40 országból a meghirdetett három kategóriában.

A nemzetközi pályázat bárki számára nyitott volt, például Dél-Afrikából, Ukrajnából és Amerikából is érkeztek pályamunkák. A kisfilmek maximális hossza négy perc volt, de Óhegyi Erzsébet, a Green-Go koordinátora szerint a leghatásosabb rövidfilmek azok, amelyekben nagyjából 60-90 másodpercben van tömören összefoglalva a lényeg, a mondanivaló. A „Nyersanyagok valódi ára” kategória győztese a Gold rush, vagyis magyarul aranyláz című alkotás lett, melyet Kenyában forgattak.

A film az aranybányászat helyi körülményeit, társadalmi igazságtalanságait és környezeti kárait mutatja be egy német filmkészítők Katja Becker és Jonathan Happ szemén keresztül. A filmben számadatokkal illusztrálja a készítő a megdöbbentő tényeket, ilyen például az, hogy a világban embertelen körülmények között több, mint 600 ezer gyermek dolgozik az aranykitermelésben. A Gold rush című film a higannyal történő aranykitermelést dolgozza fel. A higany gőze belélegezve mérgező, a Kenyában dolgozó emberek ettől függetlenül munkaruha és védőfelszerelések nélkül dolgoznak. A higany az ellenőrizetlen körülmények következtében az élővízbe és a talajvízbe jut, így hatalmas veszélyt jelent Afrika élővilágára nézve.

Nézzék meg az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén november 26-án este 11 órakor. Az epizód vendégei Óhegyi Erzsébet, a a Green-Go koordinátora és Malatinszky Ákos természetvédelmi szakember, a Green-Go zsűritagja lesznek, és a rövidfilm verseny mellett a győztes pályamunkák mondanivalójáról is beszélnek.

Ajánlott tartalom

Rendszeressé válhat a 40 Celsius-fokos hőmérséklet a század végére Nagy-Britanniában

Rendszeressé válhat az akár 40 Celsius-fokot is elérő nyári hőmérséklet 2100-ra Nagy-Britanniában, ha nagyon magas marad a szén-dioxid-kibocsátás - derült ki a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) új tanulmányából.