Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A Google az űrből küzd az erdőirtás ellen

A Google az űrből küzd az erdőirtás ellen

A Google, űrügynökségek és a Földmegfigyelési Csoport (GEO) nevű természetvédelmi szervezet összefogott és műholdképek felhasználásával ellenőrzi az erdőirtásokat.

Az űrügynökségek között a programon dolgozik a NASA, az ESA, valamint Japán, Németország, Olaszország, India és Brazília nemzeti űrügynökségei is.

A GEO 80 kormány és több mint 50 szervezet globális partnerkapcsolata. Az internetes nagyvállalat, a Google jelenleg a műholdfelvételek összegyűjtését végzi, hogy később felhasználhatóvá tegye a Google Earth alkalmazás részére- így támogatja majd a projektet.

Az éves ellenőrzés, a műholdképek segítségével felméri az erdő változásait, pontosabban, mint valaha. Az adatok fontosak lesznek a kormányok, a környezetvédő csoportok és a befektetők számára is, mert segít meghatározni a támogatási programok finanszírozásának összegét.

„A befektetőknek szükségük van egyfajta garanciára. Biztosítani kell, hogy az erdők továbbra is megmaradnak jó állapotban.” – mondta José Achache, a GEO igazgatója.

A Reuters jelentése szerint hét ország venne részt a kísérleti programban. Többek között Ausztrália, Brazília, Kamerun, Guyana, Indonézia, Mexikó és Tanzánia. A hét országról az elmúlt néhány hónapban már készültek műholdképek. Az összehasonlítások miatt az Egyesült Államok 1972-ig visszamenőleg rendelkezik műholdképekkel.

Ajánlott tartalom

Megdöbbentő: Mintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta

Az észak-amerikai kontinensről mintegy hárommilliárd madár tűnt el 1970 óta, a teljes állomány mintegy 30 százaléka, az olyan mindennapos madaraknak, mint a veréb és a feketerigó is csökken a populációja - írták amerikai és kanadai kutatók a Science című tudományos folyóirat honlapján közzétett tanulmányukban.