Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / A GM másfél millió kocsit hív vissza a tűzveszélyes ablakmosó miatt

A GM másfél millió kocsit hív vissza a tűzveszélyes ablakmosó miatt

Több mint másfél millió személy- és teherautóját hívja vissza a General Motors az ablaktörlő rendszer tűzveszélyessége miatt – írta a The Wall Street Journal szerdán.

A GM nem tudja megjavítani a tűzveszélyes ablakmosó rendszert, mivel az eredeti beszállító már nem létezik. Ezért megszüntetik a fűtött törlőfolyadék opcióját és a tulajdonosokat 100 dollárral kárpótolják.
A visszahívott kocsik közül 1,4 milliót az Egyesült Államokban, a maradékot elsősorban Kanadában és Mexikóban értékesítették; 2006 és 2009 közötti évjáratú Buick Enclave, Cadillac CTS, néhány Chevrolet és GMS kisteherautóról és terepjáróról van szó.

Az amerikai autóipari és szövetségi ellenőrző hatóságok a Toyota körüli botrányok miatt különösen szigorúan lépnek fel a biztonsági meghibásodások ügyében. A Toyota ősz óta világszerte több mint 8 millió autóját rendelte vissza különféle meghibásodások, köztük a gázpedál beragadásának kockázata miatt.
A GM az idén már 3 millió, tavaly 2,2 millió autóját volt kénytelen visszahívni az Egyesült Államokban. A többi amerikai autógyár hírneve sem makulátlan. A Chrysler hétfőn jelentette be 680 ezer kocsi visszarendelését, a Ford pedig tavaly ősszel történetének legnagyobb, 4,5 milliós visszahívásáról döntött egy tűzveszélyes kapcsoló miatt. A Honda idén márciusban 410 ezer autót rendelt vissza javításra fékproblémák miatt.

Ajánlott tartalom

Válságos állapotban vannak a tengerek a túlhalászás miatt

A tengerek és tengeri ökoszisztémák az éveken át tartó súlyos túlhalászás és elhanyagolás következtében válságos állapotba kerültek, amely a tengerek használata fenntartható egyensúlyának megteremtésével még visszafordítható - közölte csütörtökön a tengerek helyzetéről készített jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).