A globális felmelegedés porosabbá teszi Tibetet

A Tibeti-fennsík egy tófenekéből vett üledék arra utal, hogy a globális felmelegedés miatt a szélirányban bekövetkezett változások miatt porosabb lesz a vidék.

Ez a trend felgyorsíthatja a Himalája kulcsfontosságú gleccsereinek olvadását, és fenyegetheti a már most is veszélyben forgó vízkészleteket.  Jessica Conroy, az Arizonai Egyetem (Tucson) végzős paleoklimatológus hallgatója és munkatársai a délnyugat-tibeti Kiang-tó fenekéről gyűjtöttek üledékmintákat – tudósít a Science magazin hírportálja. A minták alapján K.u. 1050-ig vissza lehetett követni a térség éghajlatát.
A hírportál ismertetése szerint Conroy arról számolt be az Amerikai Geofizikai Szövetség ülésén, hogy a tó üledékében a 20. század során megnőtt a finompor mennyisége. A finompor több száz kilométerre lévő sivatagi tájakról érkezett az erősebb szelekkel.

Kutatók már korábban is észlelték a pormennyiség növekedését a térségben, de eddig a mezőgazdaság, a legeltetés térnyerésével és más lokális változásokkal magyarázták a jelenséget. Conroy adatai azonban arról árulkodtak, hogy a poros időszakok egybeesnek azokkal a nyarakkal, amikor az északi félteke egyik légköri jelensége, az úgynevezett arktikus oszcilláció pozitív szakaszában van. Ilyenkor ugyanis felerősödnek a tótól északra és a Himalájától délre fekvő sivatagok szelei. A globális felmelegedés révén az arktikus oszcilláció gyakrabban van pozitív szakaszában, így a paleoklimatológus szerint az éghajlat is felelőssé tehető a Tibet délnyugati részén megnövekedett pormennyiségért. A jelenség folytatódik, és a por felgyorsíthatja a Himalája gleccsereinek olvadását – vonta le a következtetést a kutató.
Ennek oka, hogy a fehér jégen letelepedő sötét por elnyeli a sugárzást, ezáltal felgyorsítja az olvadást. Ez azért is komoly probléma, mert ezek a gleccserek több száz millió ember vízellátását biztosítják szerte Ázsiában. A por ezen kívül a Tibeti-fennsík feletti levegőt is felmelegíti, élénkítve ezáltal a monszunok körforgását, aminek következtében egész Dél-Ázsiában megváltozhat az esőzések menete.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.