A klímaváltozás már hatást gyakorol az amerikai és a világgazdaságra - állítja az a több amerikai minisztérium és kormányzati szervezet által készített jelentés, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

A globális felmelegedés nagyon megváltoztatja az életünket

A klímaváltozás már hatást gyakorol az amerikai és a világgazdaságra – állítja az a több amerikai minisztérium és kormányzati szervezet által készített jelentés, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

A jelentés szerint a klímaváltozás az évszázad végéig kártékonyan érinti majd az egészségügytől az infrastruktúráig az amerikai gazdaság valamennyi ágazatát. A kongresszus felkérésére több mint egy tucat minisztérium és kormányzati szervezet munkatársai, köztük tudósok által összeállított anyag megállapítja:

AZ ÜVEGHÁZHATÁST KIVÁLTÓ, ÉS A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉST GYORSÍTÓ GÁZOK VÁLTOZATLAN KIBOCSÁTÁSA “TÖRTÉNELMI MÉRTÉKŰ”, A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS NAGY MÉRTÉKBEN MEGVÁLTOZTATJA MAJD AZ EMBERI ÉLET KÖRÜLMÉNYEIT.

Csökkenti a vízkészleteket és a vízhez történő hozzáférés lehetőségeit, megváltoztatja a tenger menti partvidékeket, megemeli az ipar és a mezőgazdaság termelési költségeit is. Nem utolsó sorban pedig árt az emberi egészségnek, “aránytalanul” sújtva a szegényebb társadalmi rétegeket – írta az MTI. A jelentés szerint az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását radikálisan csökkenteni kell, alkalmazkodva a már megtörtént változásokhoz is. Mint a napokban kiderült a szén-dioxid-koncentráció nemhogy csökkent, tavaly még nőtt is a légkörben.

A klímaváltozás káros hatásai közül sok már most is érzékelhető szerte az Egyesült Államokban – állapították meg a szakemberek. Ennek jelei például az gyakrabban előforduló, pusztító viharok, a szárazságok és az árvizek. Konkrét példákat is felhoztak megállapításaik alátámasztására: az esőzéseket és az áradásokat alig bíró gátszakadásokat Dél-Karolinában, a Sziklás-hegység és a Mississippi-medence közötti Nagy-síkság agrárvidékein a termések apadását, valamint a rovarok okozta megbetegedéseket Floridában.

“Az éghajlatváltozás jövőbeni kockázatai a most hozott intézkedésektől függnek” – figyelmeztetett a jelentés, hangsúlyozva, hogy azonnali intézkedések nélkül a gazdasági növekedés fokozódó mértékű csökkenésével kell számolni. A Fehér Ház egyik szóvivője, Lindsay Walters visszautasította a jelentés megállapításait. Mint fogalmazott: ezek “a legszélsőségesebb jelenségeken alapulnak”. Donald Trump elnök még októberben a Fox News hírtelevíziónak adott interjújában azt hangoztatta: nincs róla meggyőződve, hogy a globális felmelegedést emberi tevékenység okozza, és azt állította, hogy a klímaváltozásra figyelmeztető tudósoknak “politikai céljaik” vannak.

 

index.hu/ mti

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.