A globális felmelegedés miatt felborult a tengeri teknősök nemi aránya

A globális felmelegedés miatt több nőstény tengeri teknős kell ki a tojásokból, mint hím, ez azonban egyelőre legalábbis nem veszélyezteti a fajt – állapították meg a kutatók a Nature Climate Change-ben.

A tengeri teknősöknél – ahogy számos más hüllőnél is – a hőmérséklet szabja meg, hogy milyen nemű állat kel ki a tojásokból. Ha 29 fok alatti a hőmérséklet, akkor hímek lesznek, ha magasabb, akkor nőstények. Ez elvileg azzal fenyegetne, hogy kihalhat a faj, de a kutatók szerint az elkövetkező 150 évben ez még segíthet is a szaporodásukon.

Ugyanis a műholdas nyomkövetőknek köszönhetően kiderült, hogy a hímek gyakrabban párosodnak, és míg egy nősténynek évekbe kerül, mire kiheveri az anyaságot, a hímek minden évben eleget tesznek a természet hívásának. Tehát, annak ellenére, hogy az utódok között több lesz a nőstény, a valódi nemi arány jóval kiegyensúlyozottabb lehet, hiszen minden évben több nőstény lesz szaporodóképes.

Ha a számítások mégis tévednének, és egy-egy helyen mégis 90 százalék fölé nőne a nőstények aránya, akkor arra is meg van a lehetőség, hogy a fészkekben hűtsék a tojásokat, vagy akár el is költöztessék azokat hidegebb vidékre.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.