Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / A globális felmelegedés kedvez a tibeti turizmusnak

A globális felmelegedés kedvez a tibeti turizmusnak

A globális felmelegedés tönkreteheti a Tibeti-fennsíkot, a világ harmadik legnagyobb “jégraktárát”, de segíti a mezőgazdaságot és a turizmust – írta kedden a kínai állami sajtó, egy szakértőre hivatkozva.

“A felmelegedés jót tesz a mezőgazdaságnak és a turizmusnak. Megnöveli a termőidőszakot” – mondta Csin Ta-ho (Qin Daho), a Kínai Meteorológiai Szolgálat volt vezetője, aki jelenleg a Kínai Tudományos Akadémia kutatója.

Kína erősen támaszkodik a turizmusból származó bevételekre egyik legszegényebb régiójának, Tibetnek a fejlesztésében, s abban bízik, hogy egy Lhászába, a fővárosba vezető vasútvonal növeli az odalátogatók számát.

Ez év januárjától júliusig 2,7 millió turista kereste fel Tibetet, háromszor annyian, mint 2008 hasonló időszakában.

A mezőgazdaságra és az idegenforgalomra ugyan jó hatással van a felmelegedés, Csin azonban figyelmeztetett a globális felmelegedés számos negatív következményeire is Tibetben és a környező területeken. A térségben négyszer olyan gyorsan emelkedik a hőmérséklet, mint máshol Kínában.

“A felmelegedés miatt rövid időn belül megnövekszik a tavak felszíne, és áradásokat, sárfolyamokat okoz majd. Hosszú távon a gleccserek életfontosságúak az ázsiai folyók, köztük az Indus és a Gangesz számára.

Ha ezek a jégkészletek eltűnnek, veszélybe kerül az említett területek vízutánpótlása” – fűzte hozzá a kutató.

Ajánlott tartalom

Norvég miniszterelnök: a NATO segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben

A NATO segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben - jelentette ki kedden Erna Solberg norvég miniszterelnök a NATO alapításának 70. évfordulójára összehívott vezetői találkozón Londonban.