Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / “A globális felmelegedés itt van, következményei már most súlyosak, nincs kétség”

“A globális felmelegedés itt van, következményei már most súlyosak, nincs kétség”

Az eddig kalkuláltnál gyorsabban melegednek az óceánok, tavaly rekordot ért el a vízhőmérséklet – állapította meg egy új amerikai-kínai tanulmány.

Az új méréseket az óceánokra 2000 óta kihelyezett 3900 mérőbója adatai segítették. Az adatok alapján az 1971 óta végbement melegedés nagyobb, mint amit az ENSZ legutóbb, 2013-ban kalkulált – írták a tudósok a Science tudományos lap aktuális számában. A 2000 méterig is lehatoló mérések alapján a vízmelegedés gyorsulóban van. A klímakutatók túlnyomó többsége szerint a légkört az üvegházhatású gázok ember okozta kibocsátása melegíti, a hő egy részét az óceánok veszik fel. A vízmelegedés arra készteti a halakat, hogy hűvösebb vizekbe meneküljenek.

“A globális felmelegedés itt van, következményei már most súlyosak, nincs kétség” – írták közleményükben a szerzők. Az adatok azt mutatják, hogy a Föld óceánjai 2018-ban melegebbek voltak, mint a korábbi rekord évében, 2017-ben – mondta Licsing Cseng, a tanulmány vezető szerzője, a Kínai Tudományegyetem légköri fizikai intézetének kutatója.

A melegedés nem fog leállni

Cseng szerint a melegrekordok további megdőlése várható. Például, még ha sikerülne is a Párizsi Klímaegyezmény célkitűzését megvalósítani (hogy korlátozzuk a klímaváltozást), az óceán továbbra is melegedni fog, és a tengerszint is emelkedni fog. A hatásuk folytatodni fog – mondta Cseng. Hozzátette, hogy ha sikerülne két Celsius fok alatt, lehetőleg másfél fokon tartani a felmelegedést, akkor az évszázad végére várható károk feleződnének. Azonban a kutató szerint nem tesznek eleget a hőmérséklet emelkedése ellen.

Folyamatos rekorddöntések

Cseng a Reutersnek elmondta, hogy 2000 óta szinte minden évben megdőlt az óceánok hőrekordja.

1971 és 2010 között mintegy 0,1 Celsius-fokkal nőtt az óceánok vízhőmérséklete. A 2013-as ENSZ-becslés lassabbnak ítélte melegedést, de nem adtak meg olyan értéket, ami összehasonlítást tett volna lehetővé. Az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus Climate Change Service hétfőn megjelent tanulmánya szerint a tavalyi volt a negyedik legmelegebb év a felszíni hőmérséklet alapján a 19. század óta. Az óceáni hőmérsékletet kevésbé befolyásolják az időjárás éves változásai. Akár ezer év is letelhet, míg az óceánok mélyét elérik a felszíni változások.

Miért probléma a melegedés?

A felmelegedés – többek közt – csökkentheti az óceánok oxigéntartalmát, károsítja a korallzátonyokat, amelyek a halak tömegének szolgálnak keltetőül. A melegebb tengerek több párát bocsátanak ki, ami erőteljesebb viharokat eredményez. A vízmelegedés a tengeri jeget is olvasztja, ez a vízszint emelkedését okozza. A globális felmelegedést az óceánok fékezik azzal, hogy elnyelik több mint kilencven százalékát az üvegházhatás miatt megmaradó hőnek.

Arról a nyáron írtunk hosszabban, hogy mit jelent az a környezetre nézve, hogy meleg tengerben fürödhetnek a nyaralók Európában, írta au euronews.com.

 

Ajánlott tartalom

500 szárazföldi állatfaj kipusztul 20 éven belül

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.