Miközben a globális felmelegedés hatására az egész Földön melegebb lesz, Nagy-Britanniában csökkenni fog a hőmérséklet az óceáni áramlatok és az időjárási minták változása nyomán - hívták fel a figyelmet szakemberek.

A globális felmelegedés ellenére Nagy-Britanniában hidegebb lesz?

Miközben a globális felmelegedés hatására az egész Földön melegebb lesz, Nagy-Britanniában csökkenni fog a hőmérséklet az óceáni áramlatok és az időjárási minták változása nyomán – hívták fel a figyelmet szakemberek.

Északnyugat-Európa, különösen Nagy-Britannia időjárását a Golf-áramlat határozza meg. A meleg vizet szállító tengeráramlat a Mexikói-öbölből indul, elhalad az Egyesült Államok keleti partja mellett, majd át az
Atlanti-óceánon, ahol kettéválik. Egyik ága – az Észak-atlanti áramlat – Európa felé veszi az irányt. Ha ez a meleg áramlatrendszer nem létezne, valószínűleg szibériai körülmények uralkodnának a földrész nagy részén.
A globális felmelegedés, azonban megszüntetheti az áramlat áldásos hatását, ha az Északi-sark térsége túlságosan felmelegszik. Ez hűvösebb és keményebb teleket hozna Nagy-Britanniára, olyanokat, mint az idei is volt, és a nyarak is hűvösebbek és csapadékosabbak lennének – magyarázta Simon Boxall, a brit óceánkutató szolgálat munkatársa a The Daily Telegraph brit lapnak.
A szakember szerint a sarki jég olvadása miatt az óceánok vize kevésbé sós, azaz frissebb és melegebb lesz – és ez megváltoztathatja a tengeráramlatokat. A friss víz növekvő szintje és a sarki vizek melegedése csökkentheti a Golf-áramlat hatását és megzavarja az időjárási mintákat világszerte.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.