A geotermikus energiáé a jövő? (videó)

A megújuló energiaforrásokról tanácskoznak öt ország szakemberei ma és holnap a szabadkai Városházán.

Az Expres 2014 konferencia Szabadka városának is tanulságokkal szolgál, amely szeretné kihasználni a biomassza vagy a geotermikus energia nyújtotta lehetőségeket. Szélenergia, hőszivattyú, napenergia, biomassza – ez csak néhány azok közül a megújuló energiaforrások közül, amelyek már bevett módszereknek számítanak például Nyugat-Európában. Közép-Európában és a Balkánon azonban legtöbbször a pénzhiány jelenti a legnagyobb akadályt az alkalmazáshoz.

Nyers József, egyetemi tanár, Műszaki Főiskola, Szabadka: „A lehetőségek azok hatalmasak, már ami a természetes forrásokat jelenti. Gond egyedül az anyagi támogatással van. Ebben vagyunk lemaradva. A technológia az még követi is, az nem lenne különösebb gond.”

Szabadka elsősorban a biomassza és geotermikus energia terén tudna újítani, amelyekkel később akár komoly pénzösszeget is meg tudna takarítani a város.

Maglai Jenő, polgármester, Szabadka: „Akkor lehetünk versenyképesek, akkor tudunk jobb életszínvonalat nyújtani a polgárainknak, hogy ha az energiatermelést és felhasználást valamilyen módon olcsóbbá, illetve hatékonyabbá tesszük, másodsorban pedig nem leszünk függőek azoktól az energiáktól, amelyek nem itt termelődnek meg.”

A pénteki napon 18 előadást hallhattak az érdeklődők öt ország szakembereitől. Szombaton műhelymunkákkal zárul a tanácskozás.

forrás: pannonrtv.com

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.