A geotermikus energia a jövő energiaforrása?

Egy évszázaddal az Amiatán, a toszkánai vulkánikus hegyen beindított kezdet után Olaszországban újjászülethet a geotermia, amely biztosíthatja az ország áramfogyasztásának 10 %-át. (Aiolus News)

A Nápolyban megtartott geotermiai nemzetközi konferencián az olasz szakemberek kihangsúlyozták, hogy a geotermia a gazdaság fejlődésében igen fontos szerepet tölthet be, mert garantálja tiszta energia termelését és Olaszország esetében lehetőséget ad a múltban ezen a téren elkövetett hibák kijavítására. “Nincs értelme a régi technológiákhoz fordulni, amelyek az Amiatán elvezettek egy erős ellenzék létrejöttéhez, amelyet a termelésből származó káros kibocsátások motiváltak. Ma már lehetséges a geotermikus folyadékok ismételt bevezetése egy tökéletesen zárt rendszerben, amelyben nincsenek káros kibocsátások”.- mondta Fabio Roggiolani, a Giga / Gruppo informale per la geotermia e l’ambiente – Nemhivatalos csoport a geotermiáért és a környezetért/ nevű szervezet alelnöke.

A különbség a régi és az új technológia között – magyarázta a szakember – mindenekelőtt az, hogy a magas entalpiától, azaz a magas hőmérsékletű folyadékhasználattól a gőz és az áram generálására, áttértek a közép- és az alacsony entalpiára. Ez lehetővé teszi a földből érkező hő végtelenül diffúz használatát, hőszivattyúk segítségével még hidegre változtatását is. A másik különbség, hogy ez a tiszta energia a Jeremy Rifkin által meghatározott harmadik forradalom decentralizált modellje, ami jelenti az erőművek különböző méretekben való alkalmahatóságát és a környezeti hatás csökkentését azáltal, hogy a geotermikus folyadékok teljes mértékben visszaforgathatók. Ez pedig lehetővé teszi ennek a technológiának a városi környezetben való felhasználhatóságát is. Olaszországban ez az új technológia alkalmazható, például a Tirrén-tenger partjain Toszkánától Szicíliáig, mivel ez az aktív és kialudt vulkánok zónája, ahol hatalmas geotermikus források találhatók.

Olaszország tervezi egy geotermikus, egy koncentrációs napelemes, egy biomasszás és egy zárt rendszerű erőmű megépítését, amely energiát és meleg vizet ad Nápolynak és Pozzuolinak. A beruházások, a számítások szerint, gyorsan, 6-7 év alatt megtérülnek. Lehetőségek vannak máshol is, például, Rómában, ahol az Auditórium építésekor alig 50 méter mélységben 45 fokos meleg ért találtak. Olaszországnak ezen a téren nagyok a lehetőségei, kielégíthetik a háztartások szükségleteit és részben még az iparét is.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.

Nincs hozzászólás

  1. Esetleg, de tényleg csak esetleg, nem lehetne megemlíteni, hogy izland után a mi kis banánköztársaságunknak vannak a legjobb geotermikus adottságai a világon?
    Ja persze értem. Bocsi. Hisz ha megemlítenénk akkor felmerülhetne a kellemetlen kérdés, hogy ugyan már miért nem csinál nálunk SENKI SEMMIT a témában? Ó, de persze a kérdés feltevése is tilos. Nem de?

  2. De , de !
    SENKI , SEMMIT .Ez a fő probléma , legalább fél évszázada . Hiszen már akkor is megvoltak a kiváló elméink és technika is biztosítható lett volna ( például a Lencsehegyi szénbányák dollár kötegekért vásárolt felszerelései beépítetlenül rozsdásodtak szét ) , csak hát SENKI , SEMMIT nem tett . A ” SENKIN” én a “VALAKIKET” értem , az ország mindenkori felelős , legfelsőbb szintű vezetőit .

    dongodaniel