A General Electric (GE) kiszáll a napelem gyártásból

A Bosch után újabb multi jelezte, hogy kiszáll a napelem üzletágból. Most a GE állítja le amerikai vékonyfilmes, CdTe gyártását.

Már induláskor kérdésesnek tűnt a GE beruházása: ahogy az ilyen mammut vállalatoknál gyakori, nagyon későn, 2 éve döntött csak végül, hogy elindítja Amerikában a kadmiumos vékonyrétegű napelem gyártását. Akkor a szintén amerikai First Solar-nak már 6-8 éves előnye volt, és sokak szerint ezen technológiára jellemző szűkös alapanyagok miatt kérdéses volt, hogy bárkinek lehet-e helye még ebben a szegmensben.

Időközben jelentősen csökkentek a legrégebbi technológiájú, kristályos napelemek árai, így a kisebb hatásfokú (ezért nagyobb helyet és több rögzítési szerelvényt igénylő) CdTe napelemek piaca visszaesett, mivel versenyképessége csökkent. A GE meglévő gyártósorát egyébként a First Solar veszi át, írja a napelem.tumblr.com.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.