A GE fényforrás üzletága Uniós fenntartható energiagazdálkodási díjat nyert a „Szemünk Fénye” iskolavilágítási programmal

A GE (NYSE: GE) ma bejelentette, hogy a magyarországi „Szemünk Fénye” országos iskolavilágítási programmal elnyerte az Európai Fenntartható Energia Díjat.

A rangos energiagazdálkodási elismerést az Európai Bizottság 2007-ben indított kezdeményezése, az Európai Fenntartható Energia Hét keretében adták át tegnap este Brüsszelben. A „Szemünk Fénye” országos iskolavilágítási programban a projektet irányító konzorcium tagjaként a GE fényforrás üzletága országszerte 1 400 iskolában korszerűsítette a világítási rendszereket. A program nem igényelt állami forrásokat: a résztvevők az akár 40 százalékos energia-megtakarítás révén megspórolt összegből finanszírozták az eszközöket.

Napjainkban az épületek felelősek a teljes széndioxid-kibocsátás mintegy 40 százalékáért, valamint energiafelhasználásunk jelentős részéért. Éppen ezért fontos szerepet játszanak abban, hogy megakadályozzuk a klímaváltozást és megvalósítsuk az EU 2020-as célkitűzéseit. A magyar fejlesztésű „Szemünk Fénye” iskolavilágítási program és a hasonló kezdeményezések remekül példázzák a középület-felújítási programok előnyeit: az energia-felhasználás csökkentésével költségeket takaríthatunk meg, jelentősen javíthatjuk a világítás minőségét és csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A „Szemünk Fénye” országos iskolavilágítási programot irányító konzorcium tagjaként a GE országszerte modern, energiatakarékos fényforrásokat és lámpatesteket szállított az iskolai világítási rendszerek korszerűsítésére. A programban résztvevő oktatási intézmények nem vettek igénybe központi költségvetési forrásokat: a beruházást a megtakarított energiaköltségekből gazdálkodták ki.

Phil Marshall, a GE fényforrás üzletága regionális elnök-vezérigazgatója a díjról szólva elmondta: “Hatalmas megtiszteltetés, hogy az Európai Bizottság immár harmadszor ismeri el magyar kollégáim, illetve a programban résztvevő partnereink munkáját. A GE elkötelezett az Unió környezetvédelmi és energiapolitikai kezdeményezései mellett,  támogatjuk a magánszektor befektetéseit az energia-hatékony, fenntartható technológiák fejlesztése terén. Meggyőződésünk, hogy a rövid távú célok helyett a hosszú távú megoldásokra kell koncentrálnunk, s ehhez elengedhetetlen a magán- és a közszféra együttműködése. A GE fényforrás üzletága több mint száz éve élen jár a világítástechnikai újításokban. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a program keretében szállított fényforrások fejlesztésében és gyártásában magyar csapatunk is részt vett.”

Akár 40% energiamegtakarítás, állami forrás bevonása nélkül
Az első, kísérleti fázisban résztvevő budapesti iskolák akár 40 százalékkal csökkentették energiafogyasztásukat, ugyanakkor jobb minőségű, szemkímélő világítást biztosítanak diákjaiknak. Egyes, a kezdeményezés során használt fényforrások, például a lineáris fénycsövek és kompakt fénycsövek, a GE fényforrás üzletága innovatív, energiatakarékos ecomagination termékcsaládjába tartoznak.

A „Szemünk Fénye” országos iskolavilágítási program sikere a GE fényforrás üzletága budapesti regionális központjában dolgozó magyar szakemberek munkáját dicséri, ahogy a felhasznált fényforrások fejlesztése és egyes lámpák gyártása is Magyarországon folyik.

A program négy másik pályázattal versenyzett a 2010-es Európai Fenntartható Energia Díj döntőjében, a „Demonstrációs és Népszerűsítési projektek” kategóriában.

A díj odaítélésével az Európai Bizottság ismételten megerősítette a példaértékű program jelentőségét. A „Szemünk Fénye” országos iskolavilágítási program 2009 decemberében már elnyerte a Bizottság által meghirdetett Polgármesterek Szövetsége „Kiválósági Referenciaalapok” díját. A Kiválósági Referenciaalapok címmel a világszínvonalú fenntartható energetikai technológiák kiemelkedő városi alkalmazását értékelik.

A program eredményei láttán az Európai Bizottság néhány hete felkérte a GE-t, csatlakozzon az Európai Fenntartható Energia Kampányhoz, a Bizottság 2005-ben indított kezdeményezéséhez.  A kampány célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a téma jelentőségére, bemutassa a legjobb megoldásokat (best practice), illetve ösztönözze a magántőkéből finanszírozott fenntartható energetikai beruházásokat. A program így többek között a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság területén is hozzájárul az EU energiapolitikája megvalósításához.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.