Gázautó-boom jöhet Oroszországban

Gazprom új piacot teremt magának Oroszországban a gázüzemű járművek iparának fejlesztésével, a partnervállalatokkal már sikerült is megegyeznie.

Lehetséges lenne a gépjárművekhez használt gázüzemanyag piacának felpörgetése Oroszországban a következő év kezdetével, véli Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági tanácsának elnöke. Ehhez szükséges lenne, hogy az utakon minél több gázüzemű jármű közlekedjen, illetve az is, hogy az olajvállalatok szélesebb körben biztosítsák az ilyen típusú gázhoz való hozzáférést, írja az energiainfo.hu. Az ötletek az orosz gázmonopol vezetője által összehívott találkozón hangzottak el a minap, amelyen a két legnagyobb orosz magán olajvállalat, a LUKoil és a Rosznyefty mellett a jelentős orosz gépjárműgyártó cégek is képviseltették magukat, mint például a KAMAZ, a GAZ, vagy a Russian Railways. A tanácskozáson megállapítást nyert az a tény is, hogy a szóban forgó piac növekedése kiemelkedően fontos a társadalom egésze számára, hiszen mint más területeken, az olaj gázra való lecserélése környezetkímélőbb szektort eredményez. Nagyjából ötödannyi légszennyező anyagot produkál a földgáz elégetése, mint az olajé, a technológiaváltás kifejezetten nagyvárosokban mutathat jelentős pozitív változást. A fogyasztók költségei is nagyban csökkenhetnek, hiszen a földgáz olcsóbb az olaj alapú üzemanyagnál, a személyi közlekedés mellett a közúti fuvarozás terheinek csökkenésén keresztül is nyerhet a lakosság.

A Gazprom ezért jelenleg azon dolgozik, hogy pontos tervet alakítson ki a szegmens megerősítése érdekében, a piac irányítását és gázzal való megtöltését pedig magára vállalja. A tanácskozáson elhangzottak alapján a piacnövelésért tett kezdeti lépések már megtörténtek, az üzletág hamarosan gyors fejlődésnek indulhat. Mint azt Alekszej Miller elmondta, bár Oroszország a világ legnagyobb gáztartalékával rendelkező ország, a gázüzemű járművek használatának aránya alapján készített listán csak a huszadik helyen áll. A piacfejlesztés része annak a programnak, ami a különböző oroszországi régiók gázzal való ellátásának biztosítását tűzte ki céljául. A Gazprom lényegében már megegyezett az autógázpiac növelésében fontos szerepet betöltő vállalatokkal és 2013-tól kezdik aláírni az egyes szerződéseket, folytatta Miller, majd hozzátette, elsősorban a sűrűn lakott területekre összpontosítanának. A partnerek fontosnak tartják továbbá a megfelelő jogi háttér kialakítását a járművek cseréjének és az új hálózat kiépítésének tekintetében.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.