Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A fúziós energia fejlesztését célzó európai konzorcium jött létre

A fúziós energia fejlesztését célzó európai konzorcium jött létre

Aláírták csütörtökön Brüsszelben az EUROfusion (Európai Konzorcium a Fúziós Energia Fejlesztésére) megalapulását deklaráló iratot: az összefogás keretében az EU tagországi kutatóközpontok közös forrásból, eredményeiket megosztva dolgozhatnak együtt. A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói évente nagyjából 200 millió forintnyi támogatást kapnak.

A konzorcium célja, hogy a fúziós kutatásokkal 2050-re olyan környezetbarát energiaforrást sikerüljön biztosítani, amely hozzájárul a világ egyre növekvő energiaigényének kielégítéséhez – olvasható az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben, amely szerint az Európai Unió mintegy fél milliárd euróval járul hozzá a kutatásokhoz a következő öt évben.

A kutatási program előkészületeként 2012-ben az európai kutatóközpontok közösen felvázolták azt a részletes programot, amelynek pontjait követve 2050-re megvalósíthatják a fúziós energia mindennapos használatát.

Az Ütemterv a fúziós energia megvalósításához című tervezet két fő célja, hogy a kísérletek alapos előkészítésével biztosítsák a még épülő ITER kísérleti reaktor legmegfelelőbb kihasználását, és annak kutatási eredményeire építve kidolgozzák a 2050-re tervezett DEMO demonstrációs erőmű koncepcióját. A ma létező legsikeresebb kísérleti reaktor, az Egyesült Királyság területén található JET 2018-ig az EUROfusion rendelkezésére áll.

A kísérleti és építési tervek kidolgozása a Horizont 2020 elnevezésű európai uniós keretprogramban együttműködő egyetemek és kutatóközpontok feladata, és a tervezési folyamatokba minden eddiginél jobban bevonják a kapcsolódó iparágakat is.

Az EURATOM Horizont 2020 program az elkövetkező öt évben mintegy fél milliárd euróval fog hozzájárulni az EUROfusion kutatásaihoz, illetve hasonló mértékű támogatást várnak a tagállamoktól is kutatószemélyzet és más, nem anyagi segítség formájában. A Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói évi nagyjából 200 millió forintnyi támogatást kapnak.

Az Európai Bizottság az Európai Parlament és a résztvevő laboratóriumok képviselői együtt ünnepelték csütörtök délben az EUROfusion-t finanszírozó Fúziós Program támogatási megállapodásának aláírását a brüsszeli Solvay Library-ben. A konzorcium alapjául szolgáló megállapodás az EFDA (Európai Fúziós Fejlesztési Megállapodás) és további mintegy harminc európai kutatóintézettel kötött kétoldalú megállapodás helyébe lép.

Ajánlott tartalom

Mindennek ellenálló napelemes járdát fejleszettek

Kínai tudósok napelemes járdát fejlesztettek.