A fukusimai atomerőmű egyes reaktorában teljes leolvadtak a fűtőelemek

Japánban a Fukusima-1-es atomerőmű egyes reaktorában teljesen leolvadtak a fűtőelemek – közölte csütörtökön a létesítményt üzemeltető Tepco cég.

A vállalat első ízben ismerte el azt, hogy az erőmű egyik reaktorában teljes leolvadás történt. A tényt azt követően lehetett megállapítani, hogy a múlt héten légcserélő berendezéseket helyeztek el reaktorházban, amelyek részlegesen megtisztították a levegőt a sugárzó részecskéktől. Ezután a szakértők már bemehettek a létesítménybe, hogy mérőműszereket helyezzenek el. Kiderült, hogy az egyes reaktorban öt méterrel alacsonyabb a vízszint a kelleténél. Ez azt jelenti, hogy az izzó, négy méter hosszúságú fűtőrudakat nem borította víz, és ezért azok nyilvánvalóan leolvadtak. A reaktor aljában ugyanakkor van víz, amely a szakértők szerint hűti a megolvadt tömeget.

 

 

A Tepco korábban úgy ítélte meg, hogy a fűtőrudak 55 százalékban olvadtak le. Egy ismert japán szakértő hangsúlyozta, hogy a mért hőmérsékletből és nyomásból ítélve a robbanás veszélye a reaktorban rendkívül csekély. Jelenleg a Tepco óránként 8 tonna vizet szivattyúz a reaktor fala és a külső acélborítás közti térbe. Ezáltal amolyan “vízszarkofág” jön létre, s hatékonyan hűthető vele a megolvadt reaktormag. Azt tervezték, hogy a reaktornál pótlólag készítenek még egy külső hűtőrendszert, amelyben vizet áramoltatnának, de ezeket a terveket most valószínűleg módosítani kell. Az ugyancsak megrongálódott kettes és hármas reaktorban sem tisztázott teljesen a helyzet. A Tepco szakértői azt feltételezik, hogy ezekben a reaktorokban a fűtőanyag-károsodás aránya 30-35 százalékos. Közben a helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a megengedettnél magasabb radioaktivitást mértek egy Tokióhoz közeli teaültetvényeken. A fővárostól délnyugatra fekvő Kanagava prefektúra egyik ültetvényén kilogrammonként 570 becquerrel céziumot találtak a tealeveleken. Habár a mért radioaktivitás nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, a helyi hatóságok felfüggesztették a tea értékesítését, és kérték a forgalomba került termékek visszavonását.

 
A Kanagava prefektúrában termesztett haszonnövényekben mindeddig nem találtak a megengedettnél nagyobb radioaktivitást. A szóban forgó teaültetvény több mint 400 kilométerre van a megrongálódott fukusimai erőműtől. A tealeveleken talált sugárszennyezés forrását nem lehet pontosan megállapítani, s – mint mondta egy illetékes – el sem tudják képzelni, hogy ez is a fukusimai atomerőművel hozható összefüggésbe.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.