A Fradié lesz Európa egyik legzöldebb stadionja

Európa egyik legmodernebb és legkörnyezetbarátabb stadionja lesz a Ferencváros új létesítménye – mondta Kubatov Gábor, az FTC elnöke az új stadion alapkőletételének alkalmából.

Nem sokkal 11 óra után aztán megkezdődött a régi aréna bontása, melyet pár hét alatt befejeznek. Az új stadion a tervek szerint 2014 őszére készül el. Lesz benne a szurkolók hangerejét mérő kijelzőrendszer, fűthető pálya és kispadok, okostelefon-alkalmazás, melynek segítségével a mérkőzés alatt visszanézhetőek lesznek a jelenetek. Nem lesznek viszont víztócsák a legnagyobb esőzések idején sem a speciális gyep alatti polimerszálas erősítésnek köszönhetően.

Az új Fradi-stadion alapkőletételének alkalmából szervezett sajtótájékoztatón részt vett Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Fürjes Balázs kormánybiztos, valamint Kubatov Gábor, a klub elnöke. Utóbbi többek között elmondta, hogy a Ferencváros már nagyon megérdemli az új stadiont, hiszen az előző rendszerben elvették a nevét, a színét és a játékosait is. Kubatov hozzátette: “az elmúlt tíz évben 1200 futballpálya szűnt meg itthon és csak négy olyan van, amelyen nemzetközi mérkőzéseket lehet rendezni. A Ferencváros első embere szerint Európa egyik legmodernebb stadionja épül majd az Üllői úton.

Nem sokkal 11 óra után aztán megkezdődött a régi stadion bontása, egyszersmind az új épület alapkövét is lerakták. Az UEFA szabályoknak történő megfelelés érdekében az új, 22 ezer néző befogadására alkalmas stadiont a régihez képest 90 fokkal elforgatják, így észak-déli tájolású lesz. Ezzel közel 30 ezer négyzetméternyi belvárosi terület szabadul fel, melyet az MNV Zrt. várhatóan még idén értékesíthet. Az új aréna 2014 őszére készülhet el.

Mint ismert, a Ferencváros addig a Puskás stadionban lép pályára a hazai mérkőzésein. Az első csapat edzései a felújított népligeti pályákon lesznek, míg a bajnoki mérkőzések előtti napon a Puskás stadionban edz majd a csapat. A vezetőség pár hétig még a Üllői úti székházban marad, utána költözik a Népligetbe – mondta Orosz Pál, az FTC Zrt vezérigazgatója a csakfoci.hu-nak. A Magyarországon egyedülálló innováció egyik eleme a speciális, gyep alatti, polimerszálas erősítést tartalmazó homokréteg, mely által a fű gyökere stabilabb, és vízelvezető képessége a futball számára legideálisabb természetes gyepburkolattá teszi. Gyakorlatilag még nagy esőzés esetén sem alakulnak ki a pályán víztócsák.

alapkőletétel

Környezetbarát lesz az új stadion: szelektív hulladékgyűjtéssel, újrahasznosított anyagok alkalmazásával, napkollektorok felhelyezésével szolgálja környezetünk védelmét. A játéktér, a kispadok a legújabb technológiák szerint fűthetőek lesznek, melyek megoldásához a modern szennyvízhő hasznosítás „zöld” technológiai segítségül szolgál. A régi épület elbontásakor keletkező bontási hulladék legalább 65%-át az építkezés során újrahasznosítják, költséget csökkentve, és a környezetet kímélve ezáltal. Valószínűleg a szurkolók egyik majdani kedvencévé váló extra szolgáltatás lesz a saját hangerejük erősségét mérő kijelző rendszer.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.