Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A fővárostól 20 km-re Veresegyházán egy teljesen egyedülálló „zöld kisváros” van épülőben
Tudj meg többet: Hőszivattyú

A fővárostól 20 km-re Veresegyházán egy teljesen egyedülálló „zöld kisváros” van épülőben

Ez az első lakópark Budapesten kívül, ami a saját hőközpontjában elhelyezett hőszivattyúval látja el a lakások fűtését és meleg víz ellátását. Ezzel nemcsak lakóinak spórol akár 50%-ot, de a környezetünket is nagymértékben óvja.

Amikor Dr. Csiki-Bege Lajos belefogott lakóparkjának építésébe, nem volt kérdés, hogy miként és hogyan fogja megvalósítani. Az Autoplazajának és fogorvosi rendelőjének építése és üzemeltetése közben szerzett tapasztalatok alapján úgy gondolta, hogy egy hőszivattyús rendszerrel üzemelő lakóparkot is fel lehet építeni. Az első és legfontosabb az volt, hogy egy nagyon jó hőszigetelésű, passzív-közeli házat kellett építeni. A jól hőszigetelt falak mellett természetesen az is nagyon fontos, hogy a nyílászárók jól szigeteljenek és a tetőn se szökjön ki a hő. Ami nagyon fontos tényező volt még: az építés. A beépített építőanyag-ok csak természetesek lehettek.

A házakat egymással összeépítik, így csak 2 fal marad „üresen” ezzel is csökkentve a hőveszteséget. Ezekben a házakban nem a radiátorokat, hanem magát az épületek szerkezetét, a falakat és a betonszerkezeteket fűtik vagy hűtik a falakban és a mennyezetekben elhelyezett csőkígyókkal. Ez nagyobb kényelmet nyújt, hiszen a hőmérséklet egyenletes, de az épület-szerkezet hőleadási tehetetlensége miatt akár több napig sem hűlnek ki vagy melegednek fel a házak. A hőszivattyú 1 kilowatt elektromos energia felhasználásával 6–6,5 kilowatt hőenergiát képes előállítani. Az épületek fel vannak szerelve a legmodernebb passzív szellőztető rendszerrel, ami folyamatosan szívja el az elhasználódott levegőt és annak melegével helyére friss levegőt juttat, ezen kívül a rendszer a házba befújt levegőt pollen-szűrön keresztül szűri. A hővisszanyerés így eléri akár a 95%-ot is. Ahhoz, hogy friss levegő jusson be a házakba nem kell egyetlen ablakot sem kinyitni. A Berek-házakat felszerelték kandallóval is, ami nem a fűtést hivatott ellátni, hanem mint hangulati elem van jelen, de az alternatív fűtés biztonságát is jelenti. Amint a kan-dalló begyújtásra kerül a ház intelligens rendszere felismeri és ehhez igazítja a központi fűtés mértékét.

A fűtés és a meleg víz teljes egészében a lakópark saját hőközpontjából érkezik, amiben egy hőszivattyú kap helyet 5 darab puffertartállyal. A hőszivattyú gondoskodik arról, hogy télen meleg, nyáron hideg víz folyjon a falakban lévő csövekben. A radiátoros fűtéssel ellen-tétben itt nincs szükség 80 fokos vízre, itt elég a 30 fokos télen, nyáron pedig a 18. Nagyon kellemes klímát lehet kialakítani, hősugárzó vagy klímaberendezés nélkül. A hagyományos klímaberendezések baktériumok, penészgombák meleg-ágyai, amelyek a bekapcsolást követően az egész házban szétszóródnak, számos betegséget okozva ezzel. A hőszivattyú a leginkább környezetbarát megoldás, hiszen nincs fosszilis tüzelőanyag, a káros anyag kibocsátás így minimális. A hőszivattyú ezen kívül biztonságos, nem fordulhat elő szénmonoxid mérgezés. A hőszivattyú használatával a lakók nincsenek kiszolgáltatva a földgáz fűtő-érték változásának, mindig egyenletes, biztonságos szolgáltatást kapnak. Min-den házban egyedi mérő van felszerelve, hogy mindenki csak az felhasznált energia mennyiség után fizessen. A beruházó szerint a Berek-házak kb. 50%-kal kevesebb energiát használnak, mint ez elmúlt években építettek.

A közeli fogorvosi rendelőben, amit szintén Dr. Csiki – Bege Lajos épített és üzemeltet, hasonló hőszivattyú dolgozik, nap-kollektorral kiegészítve. A rendszer már 6. éve üzemel zavartalanul és hogy mennyire egyszerű a működtetése erre egy asszisztens hölgy csak annyit mondott, hogy: „Még én is meg tudom csinálni.” Ez a megállapítás, ugyanúgy igaz a Szentendrei út mellett található közel 19000 m2-es Autoplazara is, ahol nyáron hűvös, télen meleg várja az odalátogatókat. Természetesen itt is meg kell említeni azt a tényt, hogy nemcsak olcsóbb a fenntartásuk, de a környezetünket is kímélik.

Az energiatakarékosság a Berek-házak minden pontján észrevehető. Intelligens rendszer, energiatakarékos izzók, mozgásérzékelős lámpák, locsolórendszer. Ezen kívül 2 beállásos garázs, hangtalan riasztórendszer, egyedileg kialakított konyhabútor. Ez csak néhány példa azok közül, ami megtalálható a Csiki – Berek lakópark házaiban. A lakópark összesen 160 család részére biztosít otthont, melyből jelen pillanatban 30 családi ház van beköltözhető állapotban.

A lakóparkban megtalálható lesz egy uszoda és fitnesz terem (külső és belső medencékkel, törökfürdővel, szaunával) kozmetika, fodrászat, masszázs, gyermekmegőrző, kis kedvenc panzió, autó-, motor-, quad-, biciklikölcsönző.

Sokan skeptikusan állnak ehhez a kérdéshez. Nagyon jó és nagyon szép, de akkor biztos nagyon drága is. Hát nem. Ezek a lakóparki házak semmivel sem drágábbak, mint társaik, de itt azon kívül, hogy nem kell tartani a gáz árának emelkedésétől, minőségi anyagokat használnak fel, emellett a környezetünket is kíméljük.

Ajánlott tartalom

Van egy jó hírünk, ha napelemes támogatást keres

Érdemes a pályázati keret elfogyása előtt jelezni telepítési szándékunkat.