Kezdőlap / Témakörök / Geotermikus energia / A Főtáv megújuló energiához keres partnert
Tudj meg többet: Geotermikus energia

A Főtáv megújuló energiához keres partnert

A geotermikus energia hasznosításához keres partnert a Főtáv Zrt. a rákoskeresztúri távhő-körzetben – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A tárgyalásos eljáráson olyan szakmai partnert keres a Főtáv, amely geotermikus kútpárat építene ki és üzemeltetne 15 éven keresztül a rákoskeresztúri távhőkörzet ellátására. A megújuló energiából nyert hőtermeléssel a Főtáv évente legalább 16 millió forint megtakarítást remél a földgázköltségekben, valamint további mintegy 15 millió forint bevételt vár az értékesíthető szén-dioxid kvóták eladásából.

A beruházás várhatóan 2010 őszén kezdődik és 2011 év végére fejeződhet be.
A tervezett kútpár mélysége több mint két kilométer, a tervezett geotermális hőteljesítménye pedig négy megawatt lesz, ami a téli fűtési idényben mintegy 1.500 átlagos méretű lakás fűtésére lesz elegendő.
A nyertes pályázó feladata lesz  a geotermális kútpár és a hozzátartozó létesítmények kiépítése a Rákoskeresztúri Fűtőmű térségében, a kútpár távhő-rendszerhez való illesztése, és az üzemeltetés 15 éven keresztül.
A pályázat beadásának határideje 2010. május 14., a  pályázat teljes anyaga pedig 2010. április 20-ától elérhető a Főtáv  honlapján.

A  Főtáv közleménye kiemeli, hogy a projekt szorosan illeszkedik a Főtáv stratégiájába, mely szerint 2020-ra húsz százalékra növeli a megújuló energiaforrások használatát. A budapesti távhő-ellátásban jelenleg csupán négy százalékot képviselnek a megújuló energiaforrások, a fennmaradó 96 százalék a földgáz-tüzelésű erőműből származik.
A Főtáv tervei között szerepel a geotermikus kútpár megépítése mellett egy 42,3 kilométer hosszú körvezeték kiépítése 2017-ig, amely hét budapesti hőkörzetet kapcsolna egy integrált rendszerbe. További terve két, egyenként 20 megawatt kapacitású biomassza fűtőmű létesítése 2012-ig, ami évi 15,7 millió köbméter földgázt váltana ki és évi 30 ezer tonnával csökkentené a szén-dioxid kibocsátást.

Ezeknek a projekteknek a megvalósulásával 2020-ra a földgáz alapú technológiák használata a jelenlegi 96 százalékról 77,9 százalékra csökkenhet, miközben a  hulladékhasznosítás 12,8 százalékra, a biomassza energiaforrásként való felhasználása pedig 9,3 százalékra emelkedhet a budapesti távhő-ellátásban.

Ajánlott tartalom

Emléktáblát kap a gleccser, amely a felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt.